Les portades d’aquest diumenge 19 de març presenten un problema important: fan mandra. Moltíssima. S’hi pot contemplar la diversitat temàtica pròpia del cap de setmana, però també es poden subratllar algunes tendències als diaris espanyols i catalans. Els grans temes de la política espanyola passen per l’exposició destacada de l’extrema dreta de Vox, que es justifica ara per la proximitat de la moció de censura que defensarà aquest dimarts l’excomunista Ramon Tamames.

El Mundo aposta fort pels de Santiago Abascal i els dedica el titular de portada, amb una cita de l’entrevista que han fet al portaveu barbut del partit ultra al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros: “Vox es previsible, no apoyará al PSOE, ¿qué sabemos de Feijóo?” S’ensuma la batalla per l’espai de la dreta i l’extrema dreta a Espanya, que passa per la defensa del territori, de la unitat d’Espanya: “Nosotros vamos contra Sánchez y los nacionalistes, que son nuestros adversarios”. Sona estrany que, venint d’un partit ultra, parlin d’adversaris, quan volen dir enemics.

La moció de censura també ha motivat una entrevista a Ramón Tamames en diversos diaris. La Vanguardia ha parlat amb l’excomunista i, de la conversa, el diari barceloní en destaca aquesta afirmació: “Sánchez té coratge polític, el problema és Frankenstein”. A l’ABC també s’han vist amb qui serà un dels protagonistes informatius de la setmana i el posen a parlar, en canvi, de Feijóo. “Feijóo bien, bien, a mí me parece una persona razonable”.

La moció de censura també és protagonista a la portada de La Razón. El diari conservador diu que existeix “temor en el centroderecha al derrumbe de Vox por la moción” i això podria anar en contra de l’estratègia electoral del “bloque del centroderecha”. Segons aquest rotatiu, “que la formación de Abascal se diliuya no se ve en el PP como un factor que sume al resultado electoral” i assegura que hi ha “nervios y desconcierto en el partido [Vox]: ni los satélites más próximos apoyan a la dirección ante esta iniciativa”.

Ayuso no ha trencat mai cap plat, en portada

Més enllà de Vox i la moció de censura, El Mundo -de forma destacada- i La Razón -més en petit- posen en portada la fotografia de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, rebuda pel Papa Francesc al Vaticà. Ayuso, amb cara de no haver trencat mai cap plat, va transmetre al representant de Déu a la Terra la necessitat de resar “per les persones amb més dificultats”, diu El Mundo. I el Papa Francesc li digué: “Unidad por delante de ideologías”. Ayuso va animar el Papa a viatjar a Madrid, la ciutat que amb ella diuen que està a la cresta de l’onada. Si el Papa accepta, èxtasi. Això Colau sí que no ho supera.

Si a Ayuso vol resar, pot començar pels joves que apareixen a la portada de El País. “Joven y precario, el nuevo perfil del español que se siente solo”. El diari madrileny publica els resultats d’un estudi social que ha conclòs que els menors de 25 anys tenen un sentiment de soledat més gran que el que tenen les persones de més de 65 anys. “Se duelen de la falta de recursos económicos y se refugian en las redes”.  Al costat, El País publica un tema sobre la conflictiva relació de Podemos amb el projecte Sumar de Yolanda Díaz: “Podemos desafía la unidad de la izquierda”.

Els diaris catalans comencen a rememorar el 20è aniversari de la guerra de l’Iraq, que se celebra aquest dilluns 20 de març. La Vanguardia rescata les fotos del trio de les Açores. Per la seva banda, El Periódico situa Saddam Hussein en portada. A El Punt Avui, en canvi, aposten per una entrevista, al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que opina que Junts es va equivocar sortint del Govern. A l’Ara dediquen la portada al dormir. El diari sosté que “dormim menys i pitjor” i es pregunta “què passa quan perdem el son?”.

Portada 'El Mundo' 19 de març
Portada 'El Mundo' 19 de març
Portada 'La Razón' 19 de març
Portada 'La Razón' 19 de març
Portada 'ABC' 19 de març
Portada 'ABC' 19 de març
Portada 'El País' 19 de març
Portada 'El País' 19 de març
Portada 'La Vanguardia' 19 de març
Portada 'La Vanguardia' 19 de març
Portada 'El Periódico' 19 de març
Portada 'El Periódico' 19 de març
Portada 'ARA' 19 de març
Portada 'ARA' 19 de març
Portada 'El Punt Avui' 19 de març
Portada 'El Punt Avui' 19 de març