El Govern veneçolà ha declarat avui persona no grata l'ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva Fernández, per les "contínues agressions i recurrents actes d'ingerència" del Govern espanyol en els assumptes interns de Veneçuela.

"El Govern Bolivariano de Venezuela ha decidit declarar persona No Grata a l'Ambaixador del Regne d'Espanya, Jesús Silva Fernández," resa el comunicat publicat pel canceller veneçolà, Jorge Arreaza.

Encara que en casos com a aquest la persona declarada no grata ha d'abandonar el país, el comunicat emès avui per Caracas no ordena expressament l'expulsió de l'ambaixador Silva ni fixa terminis en aquest sentit.

Caracas va expressar el "seu categòric rebuig" d'unes declaracions que Rajoy va fer ahir en les que va qualificar com a "molt merescudes" les sancions aprovades aquesta setmana per la Unió Europea (UE) contra set alts funcionaris veneçolans.

Rajoy va considerar "assenyat i raonable" que Espanya lideri l'acció política de la UE davant de la situació a Veneçuela, perquè, va dir, és la seva obligació i algú ha d'ajudar als veneçolans davant de "les brutals decisions i la forma d'entendre la democràcia del senyor Maduro".

El Govern veneçolà va criticar aquestes "mesures restrictives", i va dir que són contràries "als més elementals principis del Dret Internacional".

Així mateix, va acusar Rajoy d'haver-se compromès davant dels Estats Units a liderar els "atacs a la sobirania i independència del Poble veneçolà amb els seus socis europeus, a canvi d'inconfessables beneficis polítics i econòmics per a profit particular d'una part de la cúpula que governa Espanya."

El comunicat del canceller assenyala també Espanya com "un dels països més desiguals d'Europa" i celebra que els veneçolans "afortunadament no han de patir les seqüeles" de les polítiques d'Estat aplicades per Rajoy.

"El Govern bolivarià recorda al Govern espanyol que el caràcter sobirà i independent de la nostra República Bolivariana, va ser conquerit a través d'un complex procés d'alliberament que va culminar amb l'expulsió definitiva de les forces invasores imperials fa gairebé dos-cents anys", agrega la nota oficial.

Veneçuela va cridar ahir a consultes al seu ambaixador a Madrid, Mario Isea, a causa de l'"agressió injerencista i colonialista" del Govern d'Espanya.

Arreaza va lliurar també ahir dimecres una "contundent" nota de protesta a diplomàtics de la Unió Europea (UE) acreditats al país, i va prometre "respostes" en "diferents dimensions", després de les sancions del bloc.