L'escriptor Mario Vargas Llosa ha assistit aquest dijous a la convenció del Partit Popular, i ha aprofitat per fer una reflexió sobre el que és important en unes eleccions. Vargas Llosa ha assegurat que de vegades es vota malament. Ha citat el cas d'Amèrica Llatina, i ha indicat que el més important en aquests casos no és la llibertat. "L'important d'unes eleccions no és que hi hagi llibertat en aquestes eleccions, sinó votar bé. I votar bé és una cosa molt important i els països que voten malament, com ha passat amb alguns països llatinoamericans, ho paguen car", ha deixat anar.  

Vargas Llosa ha aprofitat la convenció popular per donar a entendre que abandonava el suport a Ciutadans, i que es passava al PP. "Jo he votat fins ara pel partit liberal, que era el que estava més a prop de les coses que crec, però, en les pròximes eleccions, el partit liberal ha deixat d'existir en termes concrets i per això donaré el meu vot al Partit Popular", ha indicat l'escriptor peruà.

Vargas Llosa ja va fer un cert acostament al PP l'any 2019, quan va expressar el seu suport a la qui va ser candidata del PP de Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo. Mario Vargas Llosa és amic de Cayetana Álvarez de Toledo des de fa molts anys. De fet, diuen que aquesta va acompanyar-lo al viatge a Barcelona per participar en la gran manifestació unionista del 10 d'octubre de 2017. 

Suport a Casado

 

També s'ha referit a Pablo Casado, líder del PP, per dir-li: "Crec que seràs premiat en aquestes següents eleccions perquè el poble espanyol reconeixerà el mèrit extraordinari que tens defensant la llibertat i la genuïna democràcia".

Vargas Llosa ha assegurat que "Espanya va estar a punt de desviar-se i semblava que s'ensorrava per un mal camí", però "afortunadament hi havia el PP per impedir-ho".

A Sevilla, on el PP celebra la quarta jornada de la seva cimera, Vargas Llosa ha participat en un col·loqui al costat del líder opositor veneçolà Leopoldo López, que ha estat moderat pel president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno Bonilla.

Hispan TV i el suport iranià
 

Per la seva banda López, premi Sàkharov, ha advertit que "la destrucció de la democràcia veneçolana va començar amb una elecció". "A Veneçuela venim del futur, en el sentit de com els sistemes autoritaris conquereixen les democràcies des de dins", ha afegit, després d'advertir que veu Europa en una "crisi d'identitat pel que fa a model democràtic".

A més, López ha al·ludit, sense citar-lo, a l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias, quan s'ha referit al programa que tenia a Hispan TV i ha assenyalat que l'interès comú entre l'Iran, que finança aquest canal, i Iglesias és "descalçar la democràcia des de dins".