Manuel Valls ha volgut tornar a França i irrompre a la campanya electoral per a les presidencials. Lluny de poder optar a ser la cara visible de cap partit, ha agafat una línia més lligada al perfil "d'influencer", com a opinador i tertulià dels grans debats televisius que es repeteixen cada dia quan falten pràcticament tres mesos per saber qui viurà a l'Elisi. En una entrevista a CNEWS li han recriminat el seu passat polític més recent a la capital catalana: "Vas marxar de Barcelona perquè vas fracassar". I Valls ha contestat: "No vaig fracassar, em vaig trencar, vaig marxar per problemes personals i no em sentia bé amb mi mateix. He malviscut tot aquest període polític". I fins aquí. Valls, per acabar de completar el titular, ha publicat a twitter el vídeo de la seva intervenció i convida als oients a comprar el seu darrer llibre 'Ni una gota de sang francesa', d'Edicions Grasset on assegura explicar "la seva veritat i ser sincer".

El seu passat barceloní

La realitat però, constata el fracàs polític a Barcelona. L'exprimer ministre francès va arribar a Catalunya com la gran esperança de l'autoanomenat "constitucionalisme". I va marxar per la porta del darrere, amb una ruptura i fracàs polític amb la candidatura Barcelona pel Canvi, integrada també amb Ciutadans. Just després de donar suport i investir l'alcaldessa Ada Colau el juny del 2019, Valls va trencar les relacions amb Ciutadans i va quedar en un segon pla. En paral·lel, precisament en el terreny personal és on millors fruits ha recollit: es va casar amb Susana Gallardo, l'hereva de la saga de farmacèutics Almirall amb qui es van conèixer a Menorca l'estiu del 2018. Gallardo sempre s'havia caracteritzat per la discreció de la burgesia barcelonina, una actitud que només va trencar l'octubre del 2017, quan es va filmar en un vídeo casolà desfilant amb una bandera d'Espanya pels punts de votació del referèndum de l'1 d'octubre.

Guerra contra Zemmour

Si tornem al present, Valls abandera una lluita mediàtica contra el candidat d'ultradreta Eric Zemmour. L'exprimer ministre socialista francès, Manuel Valls, no creu en lemes com 'no passaran' per lluitar contra les idees del candidat presidencial. Per això ha escrit un llibre per refutar-ne les posicions, en particular la por que explota Zemmour sobre "l'ansietat dels francesos per la identitat", 'Zemmour, l'antirrepublicà', així titula el seu llibre especialitzat en aquest perfil. A la primera part del llibre, Valls refuta diverses de les idees de Zemmour, periodista i editorialista que va obtenir en un sondeig recent de l'Institut Cluster17 un 14% d'intencions de vot a la primera volta, un punt per sobre de Marine Le Pen, una altra candidata de l'extrema dreta. Valls ataca les posicions del polemista sobre Dreyfus, el règim col·laboracionista de Vichy o la guerra d'Algèria. Ara bé, Valls no passa per alt el fenomen Zemmour. Si el discurs del candidat presidencial ha aconseguit calar en milions de francesos, és perquè avui hi ha a França una “angoixa de la identitat”. Per això “els republicans de totes les tendències han d'assumir la qüestió de la identitat”, recalca Valls.