L'excandidat de Cs a Barcelona, Manuel Valls, ha utilitzat avui el diari Le Monde per oferir-se al president Emmanuel Macron, per tornar a fer política a França. El gran rotatiu polític de París explica que Valls fins i tot ja té previst participar el 28 de març en un debat polític a l'Assemblea francesa, per parlar del populisme.

Les declaracions de Valls a Le Monde no deixen gaire espai per a dubtes, en el sentit que vol deixar la política catalana. A l'espanyola no hi ha arribat a entrar, o potser ho ha intentat i no ho ha aconseguit. L'excandidat de Cs i ara regidor a Barcelona diu al diari literalment que vol ser "útil" al president francès, Emmanuel Macron. "El que em fascina en primer lloc és el debat polític a França, perquè és la meva vida", assenyala. "No estic a l'exili, no he desaparegut i vinc regularment a París. No he trencat amb aquesta ciutat, ni amb la política francesa", insisteix.

El diari apunta que Valls està calculant les passes des de fa mesos per tornar a la política francesa i especula amb si podria entrar al govern. "Metòdic, l'exsocialista ha anat reapareixent de forma gradual en l'escena política francesa en les darreres setmanes, i ha multiplicat les exposicions mediàtiques. Sempre amb els seus temes favorits. El dimecres 4 de març, l'home que sempre s'ha situat a la dreta de l'esquerra va signar un article a Le Figaro titulat L'antisemitisme i l'antisionisme s'han de combatre més que mai. El 19 de febrer va aplaudir el pla de lluita contra el "separatisme islamista" que havia presentat Macron la vigília", detalla el diari.

Le Monde

Le Monde pregunta obertament a Valls si tornarà al govern francès, davant la qual cosa l'exprimer ministre es mostra prudent, però no l'exclou. "És una elecció que només correspon al president de la República i al primer ministre", respon. El diari afirma que la tornada de Valls al govern francès seria ben vista per alguns ministres, i especula que li podrien oferir Defensa, Exteriors o, sobretot, Interior, que ja havia ocupat quan era socialista. Afegeix que al partit de la República en marxa hi ha més divisió de parers, i que alguns creuen que Valls podria foragitar electors de la banda esquerra.

Es dona el cas que ahir en un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona amb Societat Civil Catalana, Valls es va mostrar decebut perquè a Espanya "no hi ha estratègia davant de l'independentisme" i va afegir que el "constitucionalisme polític" a Catalunya ha fracassat. Molt decebut amb l'acte del president Carles Puigdemont dissabte passat a Perpinyà, va concloure que si no hi ha canvis en l'unionisme l'estratègia independentista "guanyarà la batalla".