Manuel Valls ha tornat a deixar clar que a França es republicà, però que un cop ha passat per la Jonquera es monàrquic de cap a peus. El candidat a l'alcaldia de Barcelona i ex-primer ministre francès ha dit en una entrevista a Europa Press que, durant els 40 anys de vigència de la Constitució, els dos reis espanyols, Felip VI i Joan Carles, "han fet molt per la democràcia" a Espanya. Concretament, Valls ha posat dos exemples: el 23-F de 1983 i el 3 d'octubre de 2017, just després del referèndum d'independència a Catalunya.

L'aspirant a l'alcaldia de Barcelona també ha afirmat que el Rei emèrit, Joan Carles, "ha fet més per la democràcia" que alguns dirigents polítics que rebutgen la seva presència en actes oficials, com per exemple el de la Constitució, i que "alerten del perill del feixisme".

Quan han demant a Valls si és partidari d'abolir la inviolabilitat del monarca espanyol i si aquesta condició és compatible amb els valors republicans, l'ex-primer ministre francès ha dit que tant amb valors republicans com democràtics el cap de l'Estat "sempre està d'una manera o altra protegit". Alhora ha recordat que amb prou majoria parlamentària sempre hi ha la possibilitat de canviar la Constitució.