Valents ja és oficial. El nou partit, que pretén aglutinar l'espanyolisme a Catalunya sota la seva bandera, ha celebrat avui el seu congrés fundacional. I ho ha fet deixant absolutament clar el seu missatge. Un missatge que, curiosament, no ha apostat tant per aquesta unitat de l'unionisme com ho ha fet criticant durament l'independentisme. La presidenta de la formació, Eva Parera, ha estat l'última a fer-ho, però no ha desaprofitat l'oportunitat d'atacar la immersió lingüística i el president Carles Puigdemont durant la seva intervenció. "Diuen que a Catalunya ha tornat la normalitat. Quina normalitat? La d'espiar els nens a les escoles? La de què Foment vagi a celebrar reunions amb Puigdemont, quan ell és el responsable de que milers d'empreses marxin?", s'ha preguntat.

Més contundent encara ha estat el secretari general, Albert Guivernau, que ha estat taxant, fent una llista de totes les mesures que vol impulsar Valents, i totes aquelles de què renega. "Vull que Catalunya formi part d'Espanya lleialment, que no parlin de Catalunya només en referència als independentistes", ha dit. Especialment clar ha estat quan ha parlat de l'independentisme, reivindicant els joves de S'ha Acabat, l'organització espanyolista que ha protagonitzat nombroses manifestacions a les universitats catalanes i ha aconseguit el suport explícit de Ciutadans, el Partit Popular i Vox. I també ha celebrat l'arribada al partit de l'exmembre popular Eva Trias, que va acollir a les instal·lacions del seu càmping efectius de la Guàrdia Civil després de l'1-O. En referir-se a ella, els assistents han fet evident el seu suport amb forts aplaudiments.

Ell, com abans havia fet Parera, també ha posat en el punt de mira la immersió lingüística, referint-se a la família de Canet de Mar (Maresme) que va demanar aplicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (que imposa un 25% de classes en castellà) d'aquesta manera: "Són uns valents que volen viure el bilingüisme amb normalitat. Els pares del nen de Canet van contra el règim que vol enfosquir la llum a Catalunya, dominar les consciències i l'opinió". A més, ha replicat el missatge que ja han fet altres formacions unionistes al respecte, acusant les famílies defensores de la immersió lingüística d'"assetjar" la família.

Atacs a dojo

Els atacs contra l'independentisme no han cessat durant tot l'acte, i s'ha aprofitat una multitud de referències per tal d'assenyalar el moviment sobiranista i els seus representants. Joan López, secretari de Comunicació, s'ha referit a la guerra entre Rússia i Ucraïna per tal de manifestar el seu suport al país atacat, però també ha enviat un dard a Puigdemont: "És el líder d'un partit que està sent investigat per possibles connexions amb Rússia. Si el procés veritablement hagués guanyat, ara seríem com Bielorússia", ha clamat. Sobre el president, també ha retret que se'l tracti d'exiliat, perquè "els veritables exiliats són els nanos que han de marxar a Alemanya per trobar feina". I, encara en matèria russa, ha criticat que la idea de Catalunya com un sol poble la defensen "Vladímir Putin, Oriol Junqueras i Pere Aragonès".

Unitat de l'espanyolisme

Però, més enllà de l'atac contra l'independentisme, els interventors també han aprofitat per reclamar la necessitat d'impulsar la unitat de l'espanyolisme a Catalunya. Es tracta del principal missatge de Valents, que en la seva presentació oficial ja va reivindicar-se com la "UPN catalana", en referència a l'experiència de la Unió del Poble Navarrès. De fet, aquesta voluntat d'aplegar el moviment ja comença a prendre forma. A més d'Eva Trias i Joan López, del Partit Popular, la nova formació ja ha aconseguit reunir a representants de Ciutadans, com Jean Castel i Jorge Soler, a més de qui va ser número tres a la llista de Vox per Figueres a les darreres eleccions municipals.

Precisament, Jean Castel, que ara és secretari d'Organització de Valents, ha estat un dels interventors, reivindicant una política del respecte. A més, l'extaronja ha demostrat la voluntat que té el partit per anar més enllà de la política municipalista, que és on ara té la seva principal influència. "Valents està aquí per quedar-se", ha dit. "Comencem a caminar amb un futur esplèndid i sense sostre ni final. Des de la política municipal, i en un futur al Parlament i a la Generalitat, que permeti demostrar que hi ha una altra manera de treballar", ha avisat amb optimisme.

Cada incorporació, una victòria

El congrés fundacional és una passa clau per a convertir-se en un partit polític de ple dret, però que no garanteix l'èxit per si sol. I és que, per ara, Valents es troba immers en aquella bombolla de partits nascuts amb molta intenció i el suport incondicional dels seus fundadors i seguidors, però que no han assolit fer-se un lloc en l'imaginari de la gran majoria de votants. És el cas del Partit Nacionalista de Catalunya de Marta Pascal, que a les darreres eleccions al Parlament només va aconseguir arreplegar uns pocs milers de vots. Ara, Valents podria seguir la mateixa deriva a escala municipal.

De moment, Valents es presenta com un partit municipalista, quelcom poc sorprenent, ja que, per ara, és aquí on el partit comença a agafar forma. De fet, la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona ja dona aquest nom al grup format pels regidors Eva Parera i Òscar Benítez, mentre que Marilén Barceló, formalment no adscrita, també és membre del nou equip. Tres representants són també els que tenen ara a Sitges, tot i que aquí les formalitats burocràtiques han impedit efectuar el canvi de nom al consistori del Garraf. I també en altres punts del territori català: Valents ja ha absorbit la marca de Centrats en Tarragona, amb presència en una desena de municipis de la província, i Tots per Vilaseca, emportant-se dos regidors a la Pobla de Montornès en el procés. A Girona, un representant municipal de Caldes de Malavella s'ha incorporat al projecte. El partit celebra cada incorporació com una victòria. "Que entri gent cada setmana és bo", remarquen