El sindicat d'educació majoritari de Catalunya, USTEC·STEs (IAC), ha estat crític davant l'anunci del Govern d'un acord amb ERC i els Comuns per tirar endavant el Pacte Nacional per la Llengua. En un comunicat, afirmen que “no s'ha comptat amb el principal sindicat d’educació del país per al Pacte per la Llengua” i han posat en dubte el procés participatiu que s’ha seguit per pactar el document que se signarà aquest dimarts. Segons indiquen “sense recursos i sense compromís polític real, tot plegat queda en paper mullat”.
Denuncien que no han tingut presència en l'acord
En el comunicat, el sindicat d'educació ha denunciat que “aquest pacte, que pretén ser de país, no ha comptat en cap moment amb la USTEC·STEs (IAC), ni amb alguns partits, plataformes i col·lectius que han estat cabdals en el compromís pel català”. En aquest sentit, assenyalen que “no es pot considerar un pacte nacional si no es compta amb el vertader consens social i polític”. Des del sindicat, doncs, argumenten que “és especialment greu que no se’ns hi hagi implicat tractant-se d’un pacte que pretén incidir en un dels àmbits centrals per a la transmissió de la llengua: l’educació” i afegeixen que “sense la veu dels treballadors i treballadores de l’ensenyament, qualsevol proposta queda coixa”.
Demanen “compromís polític real”
Davant l'anunci del Govern, diuen que “el que cal són mesures valentes i estructurals per defensar la llengua en el dia a dia dels centres educatius” i avisen que “sense recursos i sense compromís polític real, tot plegat queda en paper mullat”. Així, insisteixen que els preocupa “profundament” que “aquest pacte no contempli cap resposta clara davant les possibles sentències judicials que poden tornar a qüestionar el model d’escola en català”. En aquesta línia, subratllen que “no es pot parlar de protecció de la llengua mentre s’evita afrontar la seva vulnerabilitat legal i institucional”.
El Pacte se signarà aquest dimarts
El Pacte Nacional per la Llengua, que se signarà aquest dimarts, ha de servir de marc per impulsar el català i estarà dotat amb 255 milions d’euros per al primer any. El pacte finalment tirarà endavant amb el suport del PSC, ERC i els Comuns, però en quedaran al marge Junts i la CUP, que es van despenjar del pacte per discrepàncies amb la política lingüística del govern. Tampoc hi participen la resta de partits del Parlament, incloent-hi els de dreta i extrema dreta. En canvi, sí que ho faran entitats com Òmnium o Plataforma per la Llengua, així com amb sindicats com CCOO o UGT de Catalunya i patronals com Foment o Pimec.
El Pacte Nacional per la Llengua va ser impulsat per l'anterior executiu, presidit per Pere Aragonès, vol augmentar l'ús del català amb l'horitzó fixat en el 2030, i va prendre protagonisme després de ser un dels compromisos que el president, Salvador Illa, va assolir en els pactes amb els republicans per aconseguir la seva investidura. Aquest pacte d'investidura també preveia la creació de la Conselleria de Política Lingüística, que encapçala Francesc Xavier Vila, que va ser un alt càrrec del Govern d'ERC.