El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha garantit que la defensa del cinema en català serà una prioritat. “Estem plenament compromesos”, ha assegurat en declaracions a Rac1, on s’ha referit a les dades publicades per l’ACN que mostren que només 2 de cada 10 pel·lícules doblades al català es projecten als cinemes al vespre i nit. A més, cap dels quatre films més taquillers entre 2017 i 2021 es va poder veure en llengua catalana. El ministre ha remarcat el seu compromís per reforçar la producció cultural en general en català i en la resta de llengües cooficials. De fet, ha recordat que amb la consellera de Cultura van crear un grup de treball justament amb aquest objectiu. També ha apuntat a la nova llei del cinema.

“Nosaltres ens fem càrrec d’aquesta situació”, ha dit sobre les dades. Urtasun ha explicat que en els propers dies es posarà en marxa el grup de treball acordat amb el Departament de Cultura per impulsar la creació cultural en català. “El que volem veure és de quina manera podem ajudar a millorar aquestes dades”, ha explicat.

El compromís del govern espanyol amb la pluralitat lingüística

De fet, ha assegurat que la defensa de la pluralitat lingüística d’Espanya és una prioritat del Ministeri. També ha fet referència a la llei del cinema, un altre instrument en marxa, que estava al Congrés però va decaure amb la fi de la legislatura i que en les properes setmanes portarà al Consell de Ministres, i en la que Urtasun vol veure “com es pot reforçar l’ús de llengües cooficials al cinema”. “Hem d’intentar que el conjunt de les institucions i el marc legal defensi la pluralitat lingüística del país”, ha reblat.

Precisament, sobre la intenció del govern aragonès d’eliminar la protecció legal del català i l’aragonès, el ministre ha assenyalat que des del Ministeri “no permetran que hi hagi cap tipus de regressió en matèria lingüística en territoris on hi hagi llengües cooficials”, i alhora també es defensaran les llengües que no ho són però que tenen un estatuts reconegut a l’estatut, com l’aragonès i l’asturià. El Ministeri està estudiant de quina manera es pot reforçar aquestes llengües a través de línies de subvencions.

De fet, diverses entitats de defensa de les llengües que es parlen a Aragó com el català o l'aragonès han iniciat una recollida de signatures a través de la plataforma 'Change.org' per tal de mantenir-ne la protecció legal. Ho fan després que el govern d'Aragó del PP i Vox amb el suport del PAR, anunciés la seva intenció de promoure una modificació legal que suposaria l'eliminació d'aquestes llengües i els seus noms amb el fi d'evitar que s'ensenyin a les escoles, es promoguin i es difonguin. Des del passat 28 de gener ja s'han recollit prop de 3.500 signatures en aquesta iniciativa que ha engegat l'Associació Cultural Rolde d'Estudis Aragonesos, amb seu a Saragossa i dedicada a l'estudi i difusió de la cultura de la comunitat.

D’altra banda, Urtasun, que assistirà diumenge a la gala dels premis Gaudí, ha destacat el “moment dolç” del cinema català, amb un rècord de produccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!