El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president del Parlament, Roger Torrent, han constatat aquest dimarts, en una reunió a Vitòria-Gasteiz, les "dificultats" existents per assentar la "cultura del diàleg" en el context polític actual, encara que han coincidit en la necessitat de perseverar en la recerca d'una "solució democràtica" al "conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat espanyol.

Urkullu i Torrent han mantingut aquest dimarts una trobada en la residència oficial del lehendakari, al Palau d'Ajuria Enea, en el marc d'un viatge oficial del president del Parlament a Euskadi. La reunió, d'hora i mitja de durada, ha estat "cordial", segons han informat fonts del Govern Basc i de la Presidència del Legislatiu català.

El president del Parlament ha informat el lehendakari sobre la situació política i institucional de Catalunya, i li ha exposat la seva opinió sobre els "riscos i oportunitats" que s'obren després dels recents processos electorals celebrats en l'Estat. Per la seva part, el lehendakari ha exposat a Torrent el seu punt de vista sobre el nou escenari polític i institucional sorgit després de les eleccions generals, autonòmiques, municipals i europees.

"Solució democràtica"

El lehendakari i el president del Parlament han constatat les "dificultats" existents per assentar la "cultura del diàleg i l'acord" en el procés per a la conformació de les noves institucions, una situació que es produeix en un context polític "cada vegada més obert i plural".

Malgrat això, ambdós dirigents han coincidit en la necessitat de "perseverar" per aconseguir "una solució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat". Urkullu i Torrent donen per fet que les majories i l'eix polític ideològic que es conformin en les properes setmanes a la constitució de les institucions serà "molt rellevant" per a les decisions que definiran el futur de l'Estat, Catalunya i Euskadi.

En la trobada, Urkullu ha explicat a Torrent la proposta sobre la 'directiva de claredat', que s'inclou al document del Govern Basc 'Visió Basca que sobre el futur d'Europa ha proposat a la Unió Europea'. A través d'aquesta proposta, l'Executiu autonòmic planteja un via legal perquè "les nacions sense estat que, com Euskadi, formen part del projecte europeu, puguin consultar a la ciutadania amb garanties i obrir una via de futur dialogat i negociat".

El lehendakari també s'ha interessat sobre la situació parlamentària i processal dels presos polítics i exiliats per presumptes delictes relacionats amb el procés independentista.