El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha dirigit aquest dijous "una declaració al Govern espanyol", en la qual assegura que "mai s'ha proclamat la Declaració Unilateral d'Independència" a Catalunya i, per tant, "no ha de procedir-se, en cap cas, a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució".

En una compareixença davant els mitjans de comunicació celebrada a Vitòria, Urkullu, malgrat que l'Executiu del PP ha anunciat que continuarà amb els tràmits previstos en el 155, ha realitzat una crida "a la distensió i el diàleg".

"És necessari valorar sempre les conseqüències de les decisions que s'adopten, si aquestes provoquen o incideixen en fractura social. No han d'adoptar-se decisions que agreugin encara més la situació. És necessari evitar mals més grans", ha dit.

Per això, emplaça al fet que "explorin, mitjançant la fórmula que membres de tots dos Governs acordin, les possibilitats d'un procés de diàleg, sense condicions i sense humiliacions envers l'altra part, amb voluntat d'acord per a una solució a la situació creada".

El lehendakari ha preguntat si "algú havia pensat que en el Ple celebrat en el Parlament de Catalunya el passat 10 d'octubre s'havia procedit a la Declaració d'Independència amb valor efectiu legal, institucional, jurídic i, fins i tot, social".

"Si el Govern espanyol hagués tingut clar que sí que s'havia procedit a la Declaració, hauria recorregut a la fórmula de preguntar al president del Govern? Hauria insistit la CUP en la necessitat d'un Ple del Parlament de Catalunya per formalitzar la Declaració d'Independència?", ha qüestionat.

En aquest context ha prosseguit: "Com s'entén, si no, que hi ha un reconeixement implícit que no es va procedir a la Declaració de manera formal, que PDeCAT, ERC i CUP plantegin que, en el cas que el Govern espanyol activi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, es portaria la Declaració d'Independència a un Ple del Parlament de Catalunya en el qual es procediria a la votació d'aquesta?".

També ha subratllat que la resposta oferta en la carta remesa aquest dijous pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president del Govern del PP, conclou dient que "el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d'octubre".

Finalment, ha assenyalat que, tant el president del Govern espanyol com el President de la Generalitat compten amb el "compromís i disposició" de l'Executiu basc "per tot allò que serveixi d'ajuda".

El PNB votarà en contra del 155 al Senat

El partit del lehendakari, el PNB, votarà en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya quan aquesta qüestió arribi al Senat. Així ho ha informat la formació basca en una publicació en el seu compte de Facebook en el qual reclama el diàleg i la negociació.

Des de les files del PNB expliquen que l'última carta del president Carles Puigdemont reconeix que el Parlament de Catalunya no va declarar formalment la independència, per la qual cosa consideren que les condicions del Govern es compleixen i no és procedent iniciar el 155.

"Catalunya no necessita mesures d'excepcionalitat, sinó tot el contrari. La qüestió catalana demanda el més normal en una democràcia, que és asseure's a dialogar", argumenta el missatge en el que els nacionalistes bascos ha fixat la seva posició.

El PNB reclama el diàleg i la negociació "com a únics instruments vàlids" per resoldre la "qüestió catalana" i respecta la voluntat de la ciutadania catalana "lliurement expressada".