El lehendakari, Iñigo Urkullu, creu que, "per fer política, cal estar present", perquè "no es pot dirigir un país sol des de l'acció telemàtica o via internet". A més, ha apostat per "trencar els blocs" a Catalunya perquè "és una necessitat imperiosa que hi hagi diàleg amb voluntat d'acord intern" a Catalunya entre els partits amb representació en el Parlament.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Urkullu ha realitzat una crida a restituir la situació catalana, "si més no a abans del 6 de setembre", i a abordar la solució per "vies polítiques, no penals ni judicials".

El president del govern basc ha considerat que el que han ratificat els comicis del 21-D és que, "no per una participació més gran, com així s'ha demostrat a Catalunya amb gairebé un 82%, hi ha hagut variació en els resultats" respecte a les anteriors eleccions.

Acord intern

"Això suposa una realitat incontestable, tant a Catalunya com a l'estat espanyol, del que és la conformació sociopolítica catalana. A partir d'allà, crec que seria necessari el diàleg amb voluntat d'acord intern en el propi àmbit de la nació catalana, i que els partits partissin d'aquest reconeixement d'aquesta realitat que reflecteixen els resultats electorals", ha afegit.

Per això, ha advocat perquè no hi hagi "una política de blocs i de fronts". "Això és el que jo plantejava també en campanya electoral en les eleccions autonòmiques basques, que no hem d'entendre la política com un exercici de bloqueig que estigui basat en l'enfrontament entre blocs consolidats", ha manifestat. Segons el seu parer, "aquesta realitat de Catalunya suposa també la necessitat de trencar la política de blocs i la necessitat de ponts d'enteniment".

Iñigo Urkullu ha dit que desconeix si Carles Puigdemont tornarà a Catalunya i ha indicat que "ell està plantejant el que pogués ser un futur". "Jo crec que estan allà també condicionats pel que és la situació que afecta la relació entre diversos partits polítics, JuntsxCat o ERC, també en les seves estratègies. No entraré en altres consideracions, però crec que fer política és ser present", ha manifestat.

Dirigir un país

"Jo he tingut una experiència que ha coincidit amb viatges a l'exterior en la qual he dirigit una reunió de Consell de Govern per Internet, però és diferent dirigir una reunió d'un Consell de Govern a dirigir un país. No es pot pensar a l'acció política, que és dirigir un país o un Govern amb responsabilitat de dirigir un país, sol des d'una acció telemàtica o via Internet," ha asseverat.

Per això, creu que s'ha d'"intentar restituir la situació que hi havia a Catalunya, si més no a abans del 6 de setembre passat", jornada en què el Parlament va aprovar la Llei del Referèndum, sense els vots de Cs, del PSC i del PP, els diputats del qual van abandonar l'hemicicle.

El lehendakari espera que, d'aquesta forma, "es pugui fer política amb la normalitat més gran possible", i que suposi també "que l'acció política estigui basada només en les vies polítiques, i no en les vies penals i judicials".