La Universitat Pompeu Fabra (UPF) no ha obert finalment cap expedient al professor Hèctor López Bofill, ni li ha aplicat cap sanció, per expressar les seves opinions en un tuit, però el rector, Oriol Amat, ha convocat un claustre extraordinari "sobre el paper de la  Universitat en el debat públic de la llibertat d’expressió", segons ha indicat en un comunicat.

La setmana passada la direcció de l'UPF va carregar contra les valoracions de López Bofill i va demanar estudiar "si pertocava emprendre algun tipus d'acció" contra ell, però aquesta iniciativa va provocar una monumental polèmica. S'hi van posicionar en contra destacats membres del col·lectiu universitari, com Xavier Sala-i-Martin o Germà Bel, i també sindicats, com la FNEC.

Aquest és el comunicat que ha fet avui la UPF convocant el claustre extraordinari: "Aquests darrers dies s’ha produït un debat sobre la llibertat d’expressió arran d’una piulada d’un professor de la UPF que havia generat controvèrsia dins i fora de la Universitat. La direcció de la UPF va emetre un comunicat expressant que estudiaria el cas d’acord amb el seu codi ètic i així s'està fent. El comunicat no considerava obrir cap expedient i no se n’ha obert cap. Per tractar en el si de la comunitat universitària sobre la llibertat d’expressió, el rector convocarà un claustre extraordinari per a la setmana del 24 de gener. L’objectiu del claustre és debatre i acordar un posicionament com a Universitat que permeti interpretar casos com l’esmentat i d’altres que també s’han produït recentment, així com els que es puguin produir en el futur", assenyala.

López Bofill va fer un fil de tuits sobre les contradiccions a resoldre per l'independentisme que no van agradar a la direcció de la UPF, on fa classe. El jurista va qüestionar el tabú que hi ha davant la hipòtesi que l'Estat espanyol respongués amb violència i causés morts, mentre que s'accepten com a naturals les morts per covid. "Contradiccions independentistes 1: s'admet resignadament que morin gairebé 25.000 persones de covid-19 i ens fa un terror absolut que mori algú a conseqüència d'un conflicte d'emancipació nacional", va piular el jurista el passat 27 de desembre.

En una altra piulada denunciava la manca de sentit d'Estat que tenen alguns sectors, cosa que al seu entendre seria la segona contradicció independentista: "Voler un Estat i a la vegada refusar els mecanismes coactius que defineixen un Estat i que el fan viable".

En el tercer d'aquests tuits, assenyalava que no n'hi ha prou amb intentar guanyar eleccions, per aconseguir la independència. "Saber que la democràcia ja la vam guanyar l'1-O i la guanyem a totes les eleccions i no admetre, ni tan sols parlar-ne, que per fer una independència calen coses més enllà de la democràcia".

La quarta contradicció és la següent: "Saber que en un govern espanyol ultra PP/Vox la repressió serà brutal i no fer res per accelerar ara el procés i estalviar-nos la catàstrofe".

Finalment, va qüestionar el somni independentista del cost zero. "Voler un Estat sense que Espanya tremoli gaire quan tots sabem que el ple reconeixement internacional de la República Catalana sols pot arribar amb la dissolució del Regne d'Espanya" seria la cinquena contradicció. 

Pressions externes a la UPF

 

López Bofill va atribuir la setmana passada a pressions externes a la UPF la persecució contra ell, i ho va relacionar amb un intent de "retallar la llibertat d'expressió". Assumint que aquesta és la finalitat dels qui han protestat a la universitat pel seu tuit, els ha suggerit que el denunciïn davant la justícia, perquè així "facin el ridícul com ho va fer el fiscal espanyol que ja va provar d’inhabilitar-me".