Amb comptagotes. Així comencen a arribar els comentaris de les formacions unionistes sobre l'espionatge massiu que ha tacat durant anys l'independentisme, i que ara s'ha revelat gràcies a una investigació del New Yorker i Citizen Lab. Uns comentaris que s'han caracteritzat per la brevetat, el desinterès i, en alguns casos, la seva inexistència. I és que Vox, Ciutadans i el Partit Popular no han dedicat gaire temps ni paraules a referir-se al cas del CatalanGate. Tot plegat, contrasta amb la gravetat de la situació: almenys 65 polítics, activistes, advocats i periodistes lligats al moviment independentista han estat espiats en diversos països europeus amb un programa al qual només tenen accés els Estats, per la qual cosa tot assenyala el govern espanyol. L'independentisme ja va reaccionar unitàriament ahir a Brussel·les, com també ho va fer l'executiu català amb Pere Aragonès al capdavant. L'espanyolisme, però, prefereix desdir-se'n.

Per Vox, el portaveu de la ultradreta ha aprofitat l'espionatge als independentistes precisament per carregar contra els afectats. "El separatisme està en hores baixes i necessita victimisme per poder sobreviure", ha dit Juan Garriga. No només això, sinó que també ha utilitzat l'oportunitat per llançar el seu habitual discurs pel que fa a la presència del català a les aules, avisant que allò que els preocupa a ells "és l'espionatge a nens que es fa a Catalunya pel simple fet de parlar en castellà als patis de les escoles". I, encara més enllà, no ha pogut evitar clamar per la desaparició forçosa d'aquestes opcions polítiques. "El que cal fer amb ells és apartar-los de la direcció política de l'Estat i il·legalitzar aquestes opcions que ataquen la nostra legalitat, la nostra convivència i traeixen la nostra història".

 

Per la seva banda, Ciutadans ha optat pel silenci. Des de l'esclat del CatalanGate, els taronges pràcticament no s'han referit al cas. De fet, avui mateix el líder del partit, Carlos Carrizosa, ha parlat als mitjans de comunicació des de Tortosa, però en lloc de referir-se a l'espionatge només ha volgut centrar-se en la política municipal. Sobre el CatalanGate, ni mitja paraula. Només un tuit del portaveu, Nacho Martín Blanco, demostra que Ciutadans està al corrent del cas. El portaveu taronja, citant una notícia sobre les sospites de l'expresident Artur Mas que era espiat, Martín Blanco respon "al·lucinant": "Aquest tipus fa una dècada que conspira per liquidar el nostre estat democràtic de dret des de les mateixes institucions de l'Estat i ha estat condemnat per desobediència en un judici amb totes les garanties, i ara s'escandalitza perquè l'espien. Són l'hòstia". Més enllà, fonts del partit han informat ElNacional.cat que volen actuar amb prudència: "No alimentarem les campanyes dels partits separatistes per intentar desprestigiar Espanya, perquè ja han demostrat la seva falta d'escrúpols a l'hora de construir fake news".

I, des del Partit Popular, si fa no fa una mica més del mateix. Cap compareixença als mitjans ni cap roda de premsa. Tan sols una piulada del líder dels conservadors a Catalunya, Alejandro Fernández, carregat d'ironia. "Celebro que diversos polítics separatistes hagin decidit posar en mans de la justícia el cas del presumpte espionatge. Sí, la mateixa justícia que ells mateixos definien com a 'feixista', 'opressora' i asseguraven que 'mai acatarien'...".