L'unionisme s'ha apoderat de l'acte institucional que l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat aquest matí a la plaça Catalunya en homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A. Després que les entitats independentistes van fer una crida a no polititzar l'acte, els assistents que hi han acudit amb banderes espanyoles s'han encarregat d'evitar que es repetissin les escenes que es van produir ara fa un any quan Felip VI i els membres del Govern espanyol van ser rebuts amb una intensa esbroncada en aquest mateix escenari.

Precisament, per evitar incidents ni els Reis ni el president espanyol, Pedro Sánchez, han participat a l'ofrena floral que els familiars de les víctimes han dipositat a la Rambla abans de començar l'acte. Tampoc han acudit a la recepció a les víctimes a l'ajuntament ni les han acompanyat al recorregut entre el consistori i la Rambla.

Per tant, el president, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa, Ada Colau, encapçalaven la representació política a l'ofrena. Torra anava acompanyat de bona part del Govern i de l'esposa del conseller Quim Forn, Laura Masvidal. En acabar l'ofrena, familiars i polítics han remuntat la Rambla fins a la plaça Catalunya en un bus municipal habilitat.

El darrer a arribar a la cita a la plaça Catalunya ha estat Felip VI i la reina Letícia. Un cop a la zona d'autoritats, han començat les corresponents salutacions del monarca. Aquest gest habitualment protocol·lari ha centrat bona part de l'atenció del matí, atès que Torra va formalitzar abans de l'estiu el trencament de relacions amb la Corona i va deixar clar que ni convidarien el Rei a cap acte ni assistirien a cites de la Casa Reial.

El Rei i l'esposa de Forn

Malgrat tot, el president havia anunciat que no tenia intenció de negar la salutació al Rei. I així ha estat. No obstant, després d'estrènyer la mà al monarca li ha presentat Laura Masvidal i li ha explicat que era l'esposa del conseller d'Interior responsable de l'operatiu policial de l'17-A, actualment empresonat. Felip VI ha saludat amb cara de circumstàncies, mentre Masvidal li recordava que no era ella qui havia d'estar allà, i immediatament ha passat a estrènyer la mà al president del Parlament, que estava al seu costat.

Costa es nega a saludar Felip VI

La tensió institucional constantment present entre les autoritats ha provocat episodis com la negativa del vicepresident del Parlament, Josep Costa, a donar la mà al monarca quan aquest l'hi ha ofert.

Malgrat tot, aquest cop, el Rei ha pogut escoltar crits de suport entre els assistents, molts dels quals onejaven banderes espanyoles o es protegien del sol amb barrets i fins i tot ombrel·les amb l'ensenya groga i vermella. La resta del públic reclamava silenci i respecte a les víctimes cada cop que s'aixecaven les veus fent costat al monarca. De fet, l'entusiasme d'una part del públic per aclamar el Rei ha provocat alguna picabaralla verbal.

En contrast amb aquestes manifestacions de suport, la banda muntanya de la plaça Catalunya ha rebut el monarca amb una gran pancarta amb la imatge de Felip VI cap per avall on s'hi podia llegir que el rei espanyol no és benvingut als Països Catalans.

John Donne

L'acte, rere el lema Barcelona, ciutat de pau, no ha tingut parlaments polítics i ha estat conduït per la periodista Gemma Nierga. Això no ha impedit que la intervenció en català de la periodista, que ha recordat que es tractava d'un homenatge en record de les víctimes, provoqués protestes d'alguns dels assistents.

Des de l'escenari s'ha interpretat El Cant dels ocells i s'ha llegit el text de John Donne en què proclamava fa 400 anys que cada home és un bocí del continent, una part de la terra. La lectura s'ha fet en català, castellà, francès, anglès, portuguès, alemany i italià, les llengües de les setze víctimes mortals.

Tot seguit, una cinquantena d'alumnes d'escoles municipals han interpretat diferents peces. Mentre l'acte es desenvolupava, els CDR que s'havien concentrat a les Drassanes han anat pujant per la Rambla, sense incidents.

Un cop ha acabat l'acte, el Rei ha abandonat la plaça pel mateix lloc per on havia arribat i ha marxat, mentre els representants polítics començaven la ronda de valoracions.