La tragèdia de Melilla segueix portant cua al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Aquest dimecres, la Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha demanat el cessament de Marlaska després que sorgissin informacions als mitjans de comunicació que demostren que hi va haver almenys un mort en territori espanyol, tot i la persistent negativa del ministre sobre aquests fets. La UPF afirma que Marlaska es manté "en la negació de l'evidència, en discussions impossibles sobre l'extensió del territori espanyol i la seva frontera o sobre l'abast de l'acompliment de la sobirania espanyola sobre aquestes", fins al punt de "desplaçar tota la responsabilitat del Govern espanyol en les autoritats marroquines".

Aquest dimecres ha sortit a la llum que el migrant marroquí que va morir a Espanya durant la tragèdia de Melilla ho va fer en una parcel·la que és propietat del govern espanyol, concretament del Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana. Així ho revela la Cadena Ser, que ha tingut accés als documents del registre de la propietat. De fet, totes les parcel·les d'aquesta zona fronterera on va tenir lloc aquesta "massacre" en la que, com a mínim, van morir 23 migrants el passat 24 de juny, tenen com a titular la mateixa direcció, Passeig de la Castellana, 67 a Madrid, una direcció que correspon al ministeri que ara dirigeix Raquel Sánchez. 

En aquest context, la UPF ha recordat que la disposició final primera de la vigent Llei de Seguretat Ciutadana estableix que en el règim d'especial de Ceuta i Melilla s'assenyala que es respectarà la "normativa internacional de drets humans i de protecció internacional de la qual Espanya és part" davant les popularment denominades "devolucions en calent" de les persones migrants. A més, ha criticat que, en l'actualitat, el Ministeri de l'Interior "continua impossibilitant les sol·licituds de protecció internacional" en les zones de Ceuta i Melilla.

Donades aquestes circumstàncies, la Unió Progressista de Fiscals ha considerat que els fets produits a Melilla "no són compatibles amb els estàndards de respecte als drets fonamentals que obliguen al nostre país". En aquest punt, l'associació ha reclamat el cessament de Marlaska i, de pas, que això serveixi com a "punt d'inflexió" perquè el Govern "implementi ja noves dinàmiques d'actuació en la davantera sud que siguin respectuoses i compatibles" amb les obligacions d'Espanya, "amb l'exercici de la sobirania espanyola en tot el nostre territori de frontera i que, a més, suposi la implantació de vies que possibilitin la petició de protecció internacional".

Marlaska, contra les cordes al Congrés

La tragèdia de Melilla ha aconseguit que l’oposició s’aliï per carregar durament contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El PP ha mantingut la mateixa posició que mostrava aquest dimarts, i ha insistit a demanar la seva dimissió, argumentant que les “mentides” que ha anat dient el ministre des del 24 de juny per blanquejar la imatge de l’estat espanyol són mereixedores d’abandonar les seves funcions. D’altra banda, l’oposició ha posat en dubte la versió del Ministeri de l’Interior, i els socis de la investidura de Pedro Sánchez han reclamat que el Congrés posi en marxa una comissió d’investigació.