La tensió interna que pateix Unió pel control del que queda de partit ha provocat una crisi a Barcelona amb una fugida de quadres democristians. L’exdirector de Trànsit Joan Josep Isern ha plegat del partit acompanyat de tota l’executiva de Gràcia en bloc. Ahir també un dirigent històric, Jaume Jané, expresident de la intercomarcal de Barcelona i membre de l’agrupació de Sants, va anunciar que abandonava la militància. Tot plegat després que fa un mes, en la pugna per la direcció d’Unió a la capital catalana, la candidatura d'Oriol Lázaro, cap de l'oficina de Francesc Gambús al Parlament Europeu, va ser derrotada davant de la d'Álex Miró, que comptava amb el suport de pesos pesants de la direcció del partit. Tant Gambús com Oriol Lázaro han abandonat també Unió.

Aquests moviments se sumen a la marxa anunciada dilluns per Antoni Font, vicesecretari general del partit i durant molts anys estret col·laborador de Josep Antoni Duran Lleida. De fet, fonts d'Unió apunten que és també conseqüència de l'episodi viscut a Barcelona. Igual com la decisió de Joan Cañada, coordinador de la consulta del 9-N al Govern, que anunciava ahir a través d’un tuit que renunciava a la militància després que la notícia havia estat avançada per Efe, així com Frederic López que va ser amb la vicepresidenta Joana Ortega responsable de l'Oficina de Relacions Institucionals. Cap d'ells militava a Barcelona però fonts pròximes assenyalen que l'assemblea barcelonina ha actuat com un "detonant" que s'ha sentit a la resta del partit.

Joan Josep Isern

Isern va ocupar la direcció general de Trànsit en l’etapa que el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, era conseller d’Interior, i va marxar del Govern quan es va produir el trencament entre CDC i UDC. La setmana passada va decidir plegar també de la militància d'Unió i fer-ho acompanyat dels 22 membres de la direcció de Gràcia que encapçalava. 

Fonts democristianes de Barcelona asseguren que la meitat de la direcció d'aquell districte estava formada per nous militants que s’havien incorporat al partit de la mà del mateix Isern -alguns provinents de CDC- i que amb ell han decidit renunciar a la militància en veure que el projecte que volien impulsar per "defensar un catalanisme moderat i un referèndum consensuat" no era viable.

Isern no amaga que rere la seva decisió hi ha el descontentament per la forma com es va resoldre la pugna per la direcció de la intercomarcal de Barcelona fa un mes. Aquell debat es va tancar amb la victòria de la candidatura encapçalada per Àlex Miró, que s’hauria presentat 48 hores abans de la votació i assegurava comptar amb el suport de dirigents com Josep Sánchez Llibre i Manel Silva.

La candidatura que va ser derrotada, encapçalada per Oriol Lázaro i de la qual formava part la regidora d’Unió a Barcelona, Sònia Recasens, comptava amb el suport de vuit dels deu presidents de districte democristians, per la qual cosa fonts del partit apunten que, rere les baixes de la direcció de Gràcia, n'hi podria haver més.

Exdiputat

Igualment aquella assemblea ha desembocat en la marxa d’un dirigent històric d’Unió, Jaume Jané, que va ocupar durant dos mandats la presidència de la intercomarcal de Barcelona i va ser diputat al Parlament durant quatre legislatures.

En la carta de comiat que ha fet arribar a companys de partit Jané argumenta com a raons per plegar l’ajornament del congrés nacional i la funció de regeneració interna que havia d’impulsar, però també els “moviments” que es van registrar a l’assemblea de Barcelona. “Seguia confiant, també, que ens calia una miqueta, ni que només fos una miqueta d’autocrítica. I no voler amagar el cap sota l’ala”, conclou.

Pagar al personal

Els problemes a Unió no són només de caire polític. També són econòmics. Tant és així que està afectant els treballadors del partit que des de fa quatre mesos reben un mail de la direcció advertint-los de la possibilitat que no es puguin pagar les nòmines. Fins ara, s'han anat fent efectives però amb molts dies de retard, la qual cosa provoca inquietud entre els treballadors.