A la independència s'hi arriba per la via dels fets consumats i requereix sacrificis. Entorn a aquesta premissa girarà el Congrés de Precedents Unilaterals que l'Assemblea Nacional Catalana i la Intersindical han organitzat per als dies 7 i 8 de maig. Comptarà amb la participació de representants d'Eslovènia i els països bàltics, exemples —segons l'ANC— del "triomf de la voluntat popular". 

La intenció de l'entitat que presideix Elisenda Paluzie és posar sobre la taula "la importància dels processos d’independència unilateral i aprendre de les experiències dels estats que la van portar a terme amb èxit". Els referents triats, Eslovènia, Estònia, Lituània i Letònia —tots ells independitzats l'any 1991—, s'han seleccionat perquè "són propers a Catalunya" tant geogràficament com pel que fa a la cronologia, però també —diu l'ANC— per "haver estat aconseguits davant d'un Estat molt més poderós que ells, a través del desbordament democràtic i la desobediència civil". Enguany fa 30 anys de l'emancipació d'aquests territoris. 

L'anàlisi d'aquests precedents exitosos es farà des de diverses òptiques, com l'economia, la defensa i la seguretat, les relacions internacionals, els seus processos constituents o les seves estratègies de desobediència civil. D'aquesta manera, l'Assemblea pretén "extreure'n lliçons i aprenentatges que puguin ser útils per reactivar i reimpulsar el moviment independentista català".

Els referents convidats

Entre els conferenciants convidats hi ha Dimitrij Rupel, ministre d’Exteriors eslovè durant el procés d’independència i entre el 2000 i el 2008, exalcalde de Ljubjana i portaveu dels observadors internacionals durant l’1-O; Ülo Laanoja, un dels organitzadors de la Via bàltica, exdirigent del Front Popular d'Estònia i exmembre del primer parlament independent d’Estònia, i Vents Armands Krauklis, alcalde del municipi de Valka, líder del Front Popular Letó a la regió de Valka durant el procés d’independència de Letònia. 

Alhora, el congrés de l'ANC comptarà amb la participació d'acadèmics com Ramón Grosfoguel, activista porto-riqueny i sociòleg al Departament d’Estudis Ètnics de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, i els catalans Xavier CuadrasAlbert NogueraEulàlia Pasqual, Jordi Arrufat i Daniel Soler. L’acte inaugural comptarà amb la participació de la presidenta de l'organització, Elisenda Paluzie.

Aquest conclave arriba després que l'Assemblea hagi posat a rodar el Bus per la IndependènciaUna iniciativa a través de la qual vol pressionar ERC, Junts i la CUP perquè pilotin un govern que a més de definir-se com a independentista, faci la independència. 

A la imatge principal, una concentració de l'ANC el passat 28 de febrer. / Pau de la Calle