Unides Podemos tindrà finalment una vicepresidència, la d'Afers Socials que ocuparà Pablo Iglesias, i quatre ministeris en el futur govern espanyol, en el qual entraria el líder d'IU, Alberto Garzón.

Fonts properes a la negociació han informat a EFE que aquesta serà finalment la participació d'Unidas Podemos en l'Executiu de coalició amb el PSOE.

A la vicepresidència d'Afers Socials d'Iglesias s'hi afegirien els departaments de Treball, encara que pot perdre les competències en Seguretat Social i pensions, Universitats i Igualtat, i un quart ministeri encara per confirmar, tot i que sembla descartat que sigui Habitatge.

El tancament en les últimes hores dels acords amb Unidas Podemos i amb el PNB, i els avenços en les negociacions per a l'abstenció d'ERC, deixen a Pedro Sánchez el camí espaiós per a la investidura i per a la formació de l'anunciat govern de "coalició progressista".

Des que el passat 12 de novembre Sánchez i Iglesias anunciessin que estaven disposats a governar en coalició, s'han anat sabent algunes pistes de l'Executiu que volien formar, algunes de confirmades fins i tot pels mateixos protagonistes de l'acord.

Tres vicepresidències

Nadia Calviño, actual titular d'Economia, continuarà al capdavant d'aquesta cartera, que tindrà ara rang de vicepresidència, segons va anunciar el mateix Sánchez en el debat electoral del 4 de novembre.

També està confirmada la vicepresidència d'Afers Socials d'Iglesias, des de la qual el líder de Podemos espera dirigir el conjunt de mesures socials del futur Executiu.

Carmen Calvo es mantindria en el Govern com a vicepresidenta política, encara que cedirà les competències en Igualtat, ministeri que assumirà Podemos.

Quatre ministres de Podemos

Serà Irene Montero, portaveu parlamentària d'Unidas Podemos, qui assumeixi aquesta cartera d'Igualtat per la qual la formació de Pablo Iglesias ha lluitat des del principi.

Per a Treball, les fonts donen per fet que serà la gallega Yolanda Díaz que l'ocupi, encara que molt probablement perdi les competències en Seguretat Social i pensions.

El tercer ministeri acordat per a Podemos és el d'Universitats, al front del qual estaria algú proposat per En Comú Podem i el nom de la professora d'història medieval Rosa Lluch, filla de l'exministre socialista Ernest Lluch i cap de llista dels comuns al Senat en les últimes eleccions, és el que sona amb més força.

El líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, seria el quart ministre d'Unidas Podemos en el Govern de coalició, encara que no ha transcendit quina serà la cartera concreta que ocuparà.

Després de firmar-se l'acord PSOE-Unidas Podemos, Garzón va destacar en el seu compte de Twitter que aquest suposa les condicions per "millorar molt la vida de les famílies treballadores".

Un ministeri per lluitar contra la despoblació

La creació d'aquest ministeri és un compromís de Pedro Sánchez en la passada campanya electoral. En l'acord subscrit amb Unidas Podemos se situa aquest tema com una de les prioritats amb la posada en marxa de l'estratègia nacional davant el repte demogràfic o l'obertura d'oficines de suport a fins a 20 comarques rurals on cal una intervenció urgent.

Podria ser el quart ministeri de Podemos, encara que també té possibilitats l'excomissionada del govern espanyol davant el repte demogràfic i membre de l'Executiva del PSOE, Isaura Leal.