El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha assenyalat que sent "molta vergonya" amb el que ha assat en l'última setmana respecte a la presentació de mocions de censura i avançaments electorals, perquè amb això la política "apareix com a problema i no com a solució". "Em fa vergonya, d'uns i d'altres, perquè aquí els papers estan molt repartits", ha exposat Fernández Vara, en una entrevista a la Cadena Cope.

Fernández Vara ha insistit que li fa "absoluta vergonya" com a "polític que no ha deixat de ser ciutadà", per tal com aquests moviments es produeixen quan "l'atenció de la ciutadania està en la seva vida, les seves hisendes, el seu futur, la seva salut,", i la política "apareix com un problema i no com una solució". En aquest sentit, ha assenyalat que el PSOE d'Extremadura "no contribuirà" que es produeixin mocions de censura en municipis de la comunitat, si bé aquest punt ha volgut diferenciar el debat d'aquesta última setmana amb l'ocorregut recentment en el municipi pacense de Jerez dels Cavallers.

En aquest cas el PSOE, partit amb més edils en l'ajuntament de Jerez, ha recuperat l'alcaldia després de presentar una moció contra l'alcalde, de Podemos, i únic regidor de la formació morada, que comptava amb el suport dels regidors del PP. "Va ser un pacte contra natura", ha justificat Vara, qui considera que cal diferenciar "mocions puntuals que no tenen res a veure amb això", en al·lusió al terratrèmol polític de l'última setmana a Espanya.

guillermo fernandez encalla efe

Imatge: Guillermo Fernández Vara / EFE

El seu futur polític

D'altra banda, també en el pla polític, ha assenyalat que si va anunciar el gener passat la seva candidatura a seguir al capdavant de la Secretaria General del PSOE d'Extremadura va ser "per centrar-se en l'important" i "no perdre'ns en discussions inútils". Segons la seva opinió, no és el moment de portar el partit a "un debat intern que no condueix a res".

No obstant això, no ha volgut concretar si també optarà a encapçalar la llista del seu partit per provar de repetir una legislatura més com a president de la Junta. "Ja es decidirà", ha sentenciat Vara.

El partit es defensa

Malgrat les declaracions d'aquest baró, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defensat l'acció del partit i ha carregat contra Ciutadans, destacant que "si algú quedava de centre, ara mateix ha quedat enverinat i en molt mala situació". "Hem vist el tòxic que representa una relació del PP per a qualsevol formació. Engolir el soci, menysprear-lo, humiliar-lo", ha dit.

En aquest sentit, ha afirmat que Ciutadans s'havia convertit "en un bastó sobre el qual donar-se suport al PP" i que quan la formació taronja reclama la seva autonomia com a organització i l'autonomia del projecte polític "és llavors quan el PP els diu traïdors".

Imatge: Guillermo Fernández Vara i Pedro Sanchez / EFE