El diari suís Neue Zürcher Zeitung, un dels rotatius de referència de Suïssa, ha publicat un reportatge sobre l'animadversió que senten els catalans a l'Estat espanyol. Sobre com viuen aquesta sensació de greuge els catalans. En un reportatge titulat Per què ens odien tant? Què pensen els catalans sobre Espanya, el diari analitza com es viu aquest recel històric des de Catalunya.

""Som diferents". Aquesta és l'explicació repetida dels catalans, sobre per què no encaixen fàcilment a l'Estat espanyol i a la societat espanyola", apunta el diari. El reportatge parla amb testimonis, com Núria Sala, de Ponts, que explica el que va succeir en aquesta localitat durant la repressió policial contra el referèndum de l'1 d'octubre. "No hauríem imaginat mai que la policia espanyola seria capaç de fer una cosa semblant": El reportatge apunta que aquesta frase s'escolta sovint a Catalunya. "Els diaris de Madrid van informar que les unitats enviades a Catalunya estaven "molt motivades". També es van poder veure vídeos dels policies aplaudits amb els crits d'A por ellos", descriu.

El diari parla amb altres testimonis, com l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el diputat de Junts pel Sí Josep Maria Forné. Aquest fa una explicació de la diferència cultural de fons dels catalans a l'Estat espanyol. "Nosaltres som comerciants, i busquem un acord on tots poguem coincidir fins a cert punt. Els castellans són guerrers, volen conquerir i dominar", apunta.

El rotatiu adjunta dos vídeos. Un de Ponts el dia 1 d'octubre.

I un segon, del cant del A por ellos, a la sortida dels efectius policials espanyols destinats a Catalunya. Neue Zürche mostra sorpresa per aquest crit contra el que alhora es considera una part del mateix territori.

neue zürche