La convivència entre Unides Podem i l'espai Sumar creat per Yolanda Díaz, vicepresidenta i ministra de Treball, és difícil des del principi. Si bé fins ara el partit i la nova plataforma de Díaz han anat esquivant els obstacles en la seva relació aquesta s'estaria enquistant. Segons publica El Confidencial, després d'una setmana intensa de negociació per definir qui té l'hegemonia en l'espai a l'esquerra del PSOE, s'hauria posat un ultimàtum sobre la taula: o s'arriba a un pacte abans del mes de març o les dues formacions es presentaran per separat a les generals.

"Com màxim, abans de març ha d'estar tot clarificat", afirma una font propera a Díaz al digital. "No podem arribar l'endemà de les eleccions de maig sense definir abans els papers", remarca un col·laborador de la ministra de Treball. Aquest darrer fa referència a les eleccions municipals, i en alguns casos també autonòmiques, a les quals el projecte Sumar no es presenta directament amb la seva marca, sinó a tota mena de noms arreu del territori. Podem també preferiria tenir tancat els seus rols dins la candidatura abans de les eleccions de maig, difícils pel partit per la seva poca implementació en alguns territoris. 

Yolanda Díaz i Irene Montero, una negociació difícil. 

Les negociacions estan desgastant les dues parts i la càrrega d'aquestes estaria recaient sobre dues figures clau per cada bàndol. Per una banda, Irene Montero, ministra d'Igualtat, estaria liderant la postura de Podem, la qual reivindicaria no assumir una posició subalterna a la plataforma electoral de Sumar. Per altra banda, Yolanda Díaz, previsiblement sosté l'aposta per Sumar, plataforma que ja compta amb el suport d'Izquierda Unida (IU) i els comuns. Justament, IU estaria exercint un rol mediador. La formació estaria fent de pont entre els seus dos socis per tal d'arribar a un pacte. 

Malgrat els intents de IU, el digital afirma que les negociacions estan passant factura i remarca que la relació entre Díaz i Montero s'hauria deteriorat fins al punt que no es truquen des de fa setmanes. Destacant més el rol de Ione Belarra, ministra de Drets Socials, en la negociació. Tot i això, els plantejaments de les dues parts no arriben a un acord, enfocant-se alguns més en les futures llistes i altres el projecte polític. Entre tot això també s'entrellacen els vetos creuats dels dies formacions cap a antigues escissions de Podemos, que podrien ser subjectes d'introduir-se al projecte de Díaz. 

La vicepresidenta segona segueix promocionant el seu projecte, el darrer divendres a Galícia. On va fer una crida a les forces d'esquerra a "sumar", durant la presentació del seu projecte polític en un acte al Palau de l'Òpera de la Corunya. "Perquè no governi la barbàrie" i mantenir el "govern de coalició progressista", ha sentenciat.