L'independentisme dona vuit dies a Pedro Sánchez perquè faci un moviment decidit, els mateixos dies que el president espanyol va donar a Nicolás Maduro per convocar eleccions a Veneçuela. Si no, els seus pressupostos seran tombats a la primera de canvi. En forma d'ultimàtum, el PDeCAT i ERC han fet aquest dilluns un cop sobre la taula del govern espanyol. A tan sols una setmana de l'inici del judici, els partits catalans avisen que si no hi ha cap gest convincent des de la Moncloa, els comptes públics seran tombats el pròxim dimarts 12 de febrer al Congrés de Diputats.

El primer a fer el pas ha estat ERC, que des de Barcelona i acompanyat de tot el grup a Madrid ha anunciat aquest dilluns que presentarà una esmena a la totalitat a la tramitació dels comptes. Els republicans han lamentat que la Moncloa no ha donat cap resposta a les demandes dels partits independentistes. I han fixat una data límit per a moure peça: el pròxim dimarts, quan es debatrà i votarà la tramitació.

"Cal desjudicialitzar el procés i cal una mesa de negociació; si això no és possible, no té cap sentit votar els pressupostos", ha defensat Joan Tardà, cap de files dels republicans a Madrid. "Fins al dia 12 el govern espanyol té a la seva teulada acceptar allò que nosaltres considerem raonable: una negociació pel dret a l'autodeterminació", ha insistit.

Tot seguit, ha estat el torn del PDeCAT. Malgrat que dins la formació no ha agradat gens que hagi estat Eduard Pujol de JxCat qui hagi sortit a parlar en nom dels seus vots —“en nom del PDeCAT parlarà el PDeCAT”, deien en privat—, també s’han sumat al moviment.  En aquest cas, li han donat de marge fins aquest divendres per “acceptar les seves condicions”. Si no, també presentaran l’esmena a la totalitat.

En un comunicat, el PDeCAT ha reclamat “una taula de diàleg bilateral per trobar una solució política al conflicte de Catalunya, amb la presència d’un mediador neutral”. Mentre això no arribi, han advertit, “el Partit Demòcrata es manté en la no aprovació dels pressupostos i hi presentarem una esmena a la totalitat”.

El reglament estableix que l’esmena a la totalitat, que ERC registrarà aquest dimarts i que el PDeCAT podria fer-ho el divendres, es pot retirar fins al mateix dia de la votació. En cas de prosperar aquestes esmenes a la totalitat, els comptes públics ni tan sols podrien ser tramitats, és a dir, no podrien ser debatudes al Congrés; serian retornats directament al govern espanyol.

El destí ha volgut que el debat de dimarts que ve al Congrés coincideixi amb l’inici del judici al procés al Tribunal Suprem. Davant la negativa del PP i Cs a negociar amb els socialistes, Pedro Sánchez només disposa de la majoria de la moció de censura. Ja té lligat Unidos Podemos amb un acord pressupostaris, però els vots independentistes són imprescindibles.

joan tardà pedro sánchez acn

De moment, res no es mou a Ferraz

Malgrat que ja estava anunciada, l’esmena a la totalitat d’ERC i el PDeCAT als pressupostos de l’Estat ha caigut com un gerro d’aigua freda al PSOE. És per això que, aquest dilluns, el seu portaveu adjunt al Congrés, Felipe Sicilia, ha exigit explicacions als republicans, als qui ha acusat d’”alinear-se amb la dreta" contra els comptes públics de l'executiu socialista.

“El que farem és demanar a ERC que expliqui què és el que no li agrada d’aquests pressupostos, quines mesures són les que no li agraden”, ha replicat Felipe Sicilia després de l’anunci fet pel partit independentista des de Barcelona. Els ha preguntat si “val la pena alinear-se amb la dreta per una qüestió en la qual el govern (espanyol) no pot fer absolutament res, com és interferir en la justícia”.