La Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) ha organitzat la trobada "Anatomía del procés. Claves de la mayor crisis política española", on hi participaran 31 professors, periodistes i polítics, cap dels quals és independentista ni sobiranista i només cinc són dones.

Tots els ponents del programa, catalans o no, s'han fet notar per les seves posicions unionistes en major o menor grau, i no pocs han participat activament en desacreditar als líders i les idees de l'independentisme.

Entre els noms convidats hi figuren càrrecs i excàrrecs de Societat Civil Catalana, com Josep Ramon Bosch, Juan Arza o Joaquim Coll; també noms lligats als partits del bloc del 155 hi estan ben representats, com Juan López Alegre, Josep Borrell, Joan Llorach i Manuel Valls. Entre els mèdia representats hi figuren El País (amb Lluís Bassets), La Vanguardia (Jordi Amat), Expansión (Martí Saballs), Letras Libres (Ricardo Dudda, Daniel Gascón), El Mundo i Onda Cero (Rafa Latorre); El Confidencial, El Periódico i la SER (José Antonio Zarzalejos) i Crónica Global (Manuel Manchón).

Programa procés UIMP 2018

La UIMP és una universitat pública dependent del Ministeri d'Educació espanyol i els seus programes d'estiu, amb base a Santander, són ben coneguts arreu. Es defineix als seus estatuts com "un centre universitari d'alta cultura". Un dels seus rectors en època democràtica, entre 1989 i 1995, fou Ernest Lluch.

El programa d'aquesta activitat ja ha animat converses a Twitter: