El Govern ha aprovat finalment aquest dimarts el Pla de gestió de l'aigua 2022-2027. La Comissió Europea va obrir fa un mes un expedient a la Generalitat per no haver presentat aquest pla, que ja hauria d'haver arribat a Brussel·les a finals de l'any passat. Finalment, en un context de sequera i en plena campanya electoral, el Govern ha aprovat avui un Pla de gestió de l'aigua de les conques internes per al període 2022-2027, destinats a la preservació i millora de la qualitat de l'aigua i a garantir-ne la demanda.

El Pla preveu inversions per valor de 2.400 milions d'euros per "preparar el país per a les sequeres que seran cada cop més freqüents i més greus", segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. L'objectiu és que el país no depengui només de les pluges per disposar d'aigua, sinó millorar l'eficiència i augmentar-ne la producció, tenint en compte que, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), es preveu una reducció de fins al 18% de la disponibilitat en l'horitzó del 2050.

Retard administratiu, segons l'ACA

Des de l'ACA es treu ferro al retard en la presentació del Pla, que s'hauria d'haver presentat a finals del 2021, i se'n responsabilitza el govern espanyol, que va aprovar una pròrroga d'un any per a l'elaboració del Pla arran de la Covid i al parèntesi de vuit mesos provocat per les eleccions catalanes, que en va frenar la tramitació. En qualsevol cas, el director de l'ACA, Samuel Reyes, que ha recordat que Catalunya no és l'única comunitat que ha estat advertida per la Comissió Europea, ha apuntat que es tracta d'un "retard administratiu" atès que moltes de les accions que preveu el Pla ja estan en marxa des de fa mesos perquè estan incorporades en un annex de l'anterior pla quinquennal. Reyes ha assegurat que no hi haurà sancions de Brussel·les.

Dels 2.400 milions que preveu el Pla, l'ACA aportarà 1.401 milions. Això, segons el director de l'Agència, no ha de comportar un increment del cànon de l'aigua l'any vinent, tot i que ha deixat clar que aquesta decisió depèn dels pressupostos de la Generalitat. El programa preveu destinar 866,6 milions d'euros a la millora de la qualitat de l'aigua; 1.417 milions a actuacions per incrementar la disponibilitat, la regeneració i la modernització de regadius; 150 milions per a prevenció de fenòmens extrems, és a dir, per reduir el risc d'inundacions; i 3,6 milions d'euros per fomentar la recerca.

 

Ajuts als pagesos, sense concretar

 

Una setmana més la reunió del Consell Executiu no ha servit per concretar els ajuts als pagesos afectats per la sequera. Tot i que divendres de la setmana passada la Generalitat es va comprometre a complementar els ajuts anunciats pel govern espanyol. "Hi haurà concrecions. S'està valorant setmanalment. I aviat concretarem", ha assegurat la portaveu del Govern, que ha explicat que els ajuts començaran pels cultius de farratges, i es deixaran per més endavant els cereals d'hivern.

La portaveu ha assegurat que hi haurà concrecions quan a finals de mes quan es reuneixi la Taula agrària. Tot i que no ha volgut avançar cap data ni xifres, ha assegurat que es concretaran abans que acabi aquest mes.