El vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas s'ha mostrat avui totalment en contra de treure militars al carrer per resoldre problemes polítics interns, i ha dit que els països de la UE no ho faran mai. Schinas ha insistit que a la UE mai es demanarà als militars que reprimeixin protestes internes, tal com ha especulat amb fer el president dels Estats Units, Donald Trump.

En preguntar-li si estava d'acord amb l'anunci de Trump, l'alt funcionari s'ha escudat en el fet que no és "un observador experimentat o expert en la política o en les institucions nord-americanes". Però ha afegit que cridar a l'actuació dels militars en aquestes circumstàncies "no és l'estil de vida europeu".

El posicionament de la UE contrasta amb el que va fer el govern espanyol per intentar impedir el referèndum de l'1-O, quan en algunes localitats de Catalunya va desplegar efectius de la Guàrdia Civil, que és un cos militar i depèn en part del ministeri de Defensa.

La Guàrdia Civil va tenir una actuació molt destacada a Sant Julià de Ramis (Gironès), on havia de votar el president Carles Puigdemont, i en localitats com Callús (Bages).

 

En contrast amb l'actuació espanyola, Schinas ha insistit, al·ludint als EUA, que "a Europa mantenim els nostres exèrcits només per als nostres enemics estrangers".

El diari britànic Financial Times ha qüestionat aquesta afirmació de la UE, i ha recordat que a Europa s'han denunciat casos de violència policial a Hongria, França, i a la frontera grega amb Turquia.