El Canal 24 Horas de TVE ha volgut fabricar una realitat paral·lela de la Diada en la seva retransmissió en directe de la manifestació, presentant-la com un acte minoritari on els participants "no es manifesten per Catalunya sinó per un deliri que en aquests moments no ens representa [als catalans]", segons un dels tertulians encarregats de donar cos a aquest matrix televisiu: Mariano Gomà, president de l'entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC). Ha estat una demostració de postveritat, fets alternatius i fake news. Una hora després, la Guàrdia Urbana deia que a la mani hi han participat un milió de persones, mentre que SCC parlava de 225.000 i de "carrers despoblats".

A Gomà l'acompanyaven José Ramón Bosch, expresident de SCC; Juan Arza (foto), un dels fundadors de SCC; Pedro Jiménez, periodista de la Ser; i Nicolás Redondo Terreros, excandidat a lehendakari pel PSE, ara advocat i conseller de la constructora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

Es fa complicat pensar que TVE volia oferir als seus telespectadors una retransmissió del que realment passava al carrer o un comentari imparcial del moment a Catalunya, com tocaria a una televisió pública que paga tothom, sigui indepe o no. Fins i tot ha arribat un moment en què Gomà ha dit: "Muy de acuerdo con todos los tertulianos" i el presentador, Emilio de Andrés, en un altre momentàs, ha afegit: "Veo que todos los tertulianos estáis de acuerdo". Doncs això.

Esclar, les imatges anaven per una banda i els comentaris per una altra. Dissonància cognitiva. La pantalla principal mostrava els comentaris dels tertulians, perfectament descriptibles, mentre dues pantalles laterals oferien la manifestació —plans molt llunyans o molt curts, trucs clàssics perquè l'espectador no pugui fer-se idea de la magnitud de l'esdeveniment— i els discursos de les entitats convocants (ANC, Òmnium, AMI) sempre tapats pels comentaris, on els deien de tot menys guapos.

Val a dir que no se sap quants membres té SCC (el seu exvicepresident Joaquim Coll parlava de 5.000), mentre que l'ANC en té més de 80.000, i Òmnium 68.000.

Per tenir una idea del que ha estat la Diada per als telespectadors d'aquest canal, val la pena fer un tastet del que han dit els tertulians i el presentador de la cosa.

Bosch ha arrencat amb moderació, parlant de "dia festiu", de "les famílies" que assistien a l'acte i que "els independentistes són afortunats" perquè "sempre els fa bon temps". De seguida, però, ha començat a disparar, aclarint que "més de la meitat de Catalunya no està a favor de la independència" i s'ha fet un embolic en explicar que "més de la meitat de la meva família és a la manifestació", i que el seu cosí "és l'alcalde del poble, d'ERC" i, esclar, favorable a la independència.

Rural i carlina

Bosch s'ha lamentat de la pèrdua de la "dreta conservadora, rural i carlina", que "ha degenerat". Ha fet referència a Solsona o Manresa com a antics feus d'aquest dreta, etcètera, per a queixar-se que allí ara "governa la CUP". La CUP no governa ni a Solsona ni a Manresa, que tenen alcaldes d'ERC i del PDeCAT, respectivament.

Més endavant, pessimista, ha explicat que "la majoria de les vegades que [Espanya] ha estat en situació límit ha estat pels catalans". També s'ha lamentat que "el relat espanyol és un relat perdedor. El 80 per cent dels catalanoparlants ha desconnectat d'Espanya. Aquest és el problema". Ningú no li ha preguntat per què. Bosch, però, embalat, ha ofert una solució: "A partir del 2 octubre, cal un nou relat d'Espanya en què fins i tot ens hem de plantejar els símbols comuns. Ser generosos per fer un relat d'unitat".

Què vol dir això no se sap perquè ni el presentador ni els contertulians han volgut que ho aclarís. Ni li han preguntat si ja donava per fet que el dia 1-O es votarà, posem per cas.

Orgullós de la sardana

Mariano Gomà parlava des de Sant Cugat. "No és el volum de gent ni l'atracció en la societat i en les famílies [del sobiranisme]. Abans podíem sortir [a la Diada] tots els catalans; ara la gran majoria ens hem de quedar a casa, perquè la Diada se l'han adjudicada grups i ideologies que no són tot Catalunya. Això no és una manifestació dels catalans".

Gomà trobava a faltar moltes coses a la Diada. Ho ha explicat un pèl confusament: "Sentir-me orgullós de ser català, de la sardana, del meu idioma... aquelles coses per les quals els catalans ens hem de sentir orgullosos. Ens diuen que hem de sentir-nos orgullosos per una urna".

Per al president de SCC, "ens manifestem per aquelles frustracions que ens provoquem nosaltres mateixos". La Diada, segons ell, "haurien d'organitzar-la els catalans, no els partits ni les organitzacions subvencionades pels partits". "Molta burgesia catalana", ha afegit, "és a casa. Un altre sector ha derivat a ERC, al PSC o a Cs".

El presentador s'ha afegit a la festa jugant de 4 i repartint joc. S'ha angoixat breument pels catalans, "que tenen ganes d'estar en l'ordre constitucional i en l'estat de dret i que ara no tenen espai"; s'ha preocupat per la possible "guerra de xifres", que els independentistes promourien "per justificar les seves idees", i també perquè "la convocatòria és molt excloent". Tot molt normal.

Mentre els tertulians i el conductor del programa conversaven amicalment, els càirons (aquests subtítols que apareixen a la part de sota de la pantalla), rodaven: "El Constitucional ha dictaminat que la convocatòria no pot celebrar-se"; "Rajoy ha demanat que sigui una celebració de convivència"; "Rivera: ara mateix tenim un govern (...) trepitjant els drets dels catalans"... I així tot.

Rostre autoritari

Nicolás Redondo Terreros, el fill del del mític secretari general de la UGT, també anava afegint llenya al foc. "Manifestació sense marxa enrere amb falta de respecte a les institucions", ha descrit.

Estava espantat. "M'ha fet por, mai ho havia vist en la història de l'Espanya institucional". No es referia a l'ETA dels seus temps de polític, sinó a la "mobilització que justifica i avala el seu [del Govern] abús institucional" i no s'ha estat d'esmentar el "nacionalisme totalitari, gairebé religiós, radicalitzat, que no compleix la llei. Un moviment de caràcter insurreccional (...) que renuncia a la transversalitat i a la llei", que manifesta "desdeny per les víctimes [dels atemptats del 17-A]" i del "rostre autoritari, impositiu i fonamentalista del nacionalisme", etcètera.

El presentador li ha fet la passada de la mort al·ludint a la presència d'Otegi a la mani. Redondo Terreros ha rematat a porta buida: "Hem derrotat ETA", ha recordat, ara sí. "S'apleguen avui tots els que estan contra el sistema del 78: la CUP, els independentistes, Otegi i Podem. (...) No és un problema només català, afecta la societat espanyola perquè tots els que hi són [a la manifestació] volen destruir el sistema del 78".

1714: data fetitxe

Pedro Jiménez, el periodista de la Ser, ha intervingut menys, però ha fet un bona segona veu a la gent de SCC que copava la tertúlia, repetint els mateixos arguments amb altres paraules i de forma més breu, com a bon home de ràdio que deu ser. Potser la seva idea més destacada és la queixa perquè els partits apel·lin als ciutadans "perquè resolguin els problemes dels polítics". Es coneix que està acostumat a una altra cosa. També ha parlat de "festa d'una part dels catalans" i de que els sobiranistes "pretenen apoderar-se del carrer", mentre a les dues pantalles petites es veien, efectivament, els carrers plens a vessar.

Juan Arza s'ha afegit al que venien dient els seus correligionaris però ha afegit una anàlisi històrica sobre el 1714 que val la pena: "És una data fetitxe, molt controvertida, una reinterpretació demencial del que va passar llavors. No era la data amb què els catalans no nacionalistes [voldríem celebrar la Diada], perquè preferiríem celebrar-la per Sant Jordi. Però vam fer un esforç de generositat per acceptar aquesta festa". Un esforç que no ha estat correspost, segons ell, perquè "els altres catalans hem estat expulsats d'aquesta Diada".

El programa ha seguit prop d'una hora més. En acabat, ha deixat pas a un reportatge sobre malalties.