Les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), TV3 i Catalunya Ràdio, no emeten en directe la multitudinària manifestació per la llibertat que s'està celebrant a Brussel·les amb el lema "Desperta, Europa" per evitar sancions de la Junta Electoral, segons han confirmat a El Nacional fonts dels mitjans.

La decisió és conseqüència de diversos "apercebiments" rebuts, segons les fonts consultades, en un context de forta pressió sobre els mitjans públics de la Generalitat intervinguda que s'ha incrementat arran de l'aplicació de les mesures emparades en l'article 155 de la Constitució -tot i que, en principi, en van quedar eximits- i davant la campanya de les eleccions del 21 de desembre.

En aquest marc, TV3 i Catalunya Ràdio s'han limitat avui a realitzar connexions amb la manifestació de Brussel·les però en cap cas una retransmissió completa en directe, malgrat el caràcter massiu i sense precedents de l'acte, que, segons fonts de la policia belga ha desplaçat a la capital comunitària més de 45.000 catalans.

1 minut d'informació cada mitja hora

El canal 3/24 de la televisió catalana només ha pogut emetre un minut d'informació sobre l'acte en cada bloc de mitja hora, la qual cosa contrasta amb la retransmissió en directe que han pogut fer amb tota normalitat cadenes privades espanyoles com La Sexta o Cuatro a partir del senyal facilitat per l'ANC i Òmnium, les entitats convocants.

A la manifestació participa el president Carles Puigdemont i els consellers i conselleres exiliats, tots ells candidats de JuntsXCAT i ERC.

 
 

Queixes dels professionals

Professionals de TV3 com ara el cap d'informatius, el periodista David Bassa, han expressat el seu malestar per la limitada cobertura de l'acte de Brussel·les arran de les pressions.

El 27 de novembre, la Junta Electoral Central va estimar de manera parcial dos recursos de C's en què, d'una banda, es prohibia als mitjans públics de la Generalitat usar termes com "Govern a l'exili" o "president a l'exili" i referir-se als consellers empresonats com a "presos polítics" i, de l'altre, es considerava que la cobertura que va fer TV3 de la manifestació de l'11 de novembre per la llibertat dels membres del Govern en presó i a l'exili belga va vulnerar el pluralisme i la neutralitat informativa.

TV3 va al·legar que, de la mateixa manera que havia retransmès en directe la manifestació independentista contra l'empresonament del vicepresident i els consellers i conselleres i els presidents de l'ANC i Òmnium, també havia donat el mateix tractament a la marxa per la unitat d'Espanya del 29 d'octubre.

La resolució de la Junta Electoral Central sobre la cobertura de la manifestació pels presos ordena a la CCMA que "durant la resta del període electoral compleixi de manera escrupolosa les exigències de respecte als principis de pluralisme polític, neutralitat informativa, igualtat i proporcionalitat garantits per l'article 66 de la LOREG", és a dir, la Llei Orgànica de Règim Electoral General. L'acord de la JEC és el següent: