Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques durant el primer quadrimestre del 2018, segons es desprèn de l’Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio corresponent al període gener-abril d’aquest any, publicat aquest dimarts pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).
L’informe recull que els telenotícies de TV3 van donar temps de paraula a representants de 31 agrupacions polítiques, seguit de Catalunya Ràdio, amb 27 formacions; Rac1, 26; 8tv, 22 i TVE Catalunya, 21.
L’estudi correspon als quatre primers mesos del 2018, marcats políticament a Catalunya per la limitació de l’autogovern arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució contra Catalunya i les dificultats polítiques i judicials per a la investidura d’un nou Govern de la Generalitat.
Les investidures fallides, el tema principal
L’estudi, el primer de caràcter quadrimestral, també recull respecte als cinc mitjans analitzats, els temes polítics principals dels seus informatius, donant com a resultat que la qüestió que va acaparar més atenció informativa va ser la constitució del Parlament de Catalunya i el seguiment de les investidures fallides d’un nou president de la Generalitat arran de les eleccions forçades pel Govern espanyol el 21 de desembre del 2018.
El segon tema més rellevant va ser la causa judicial contra el moviment independentista i totes les seves informacions relacionades, mentre que el tercer tema van ser els casos de presumpta corrupció.
Poca presència femenina
Un altre aspecte de l’informe és la presència de dones en les informacions de rellevància política. La dada més destacada és que la presència dels homes polítics va ser majoritària llevat de dues excepcions: la presència de dones en debats a Catalunya Ràdio i 8tv, on van superar la barrera del 50 per cent.
I és que el temps de paraula de les dones continua sent una assignatura pendent per als mitjans d’informació, que es mou en un ventall que va des del mínim, un 24,3% a Catalunya Ràdio, fins a un màxim, el 30,1% de TVE Catalunya. Les xifres milloren una mica en relació a les dones entrevistades, que es mouen en una forquilla entre el 27,2% del 3/24 i el 43,5% de TVE Catalunya.
Aquest informe va ser aprovat al Ple del Consell del 12 de setembre passat, per cinc vots a favor i una abstenció.