El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat que ja hi ha converses "honestes" amb ERC per arribar a un acord abans del 25 d'agost per investir Carles Puigdemont. En cas d'un acord de les forces independentistes, Junts encara necessitaria una abstenció del PSC. És aquí on Turull ha avisat que serà el candidat socialista, Salvador Illa, qui decidirà si es va a una repetició electoral o no. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts, l'exconseller, si més no, espera que el seu partit, ERC i CUP tinguin "més complicitats que retrets constants" en cas de repetició electoral. Tot i això, el secretari general de Junts ha dit que parlar ara d'una llista unitària de l'independentisme és "començar la casa per la teulada". I que, en tot cas, és després de les converses dels propers dos mesos amb ERC on es constataran els "nivells de complicitat" que hi pot haver o no.

"Junts per Catalunya no vol anar a eleccions i no vol que Illa sigui el president de la Generalitat. La decisió de si es va a noves eleccions i de si ha bloqueig, si aconseguim un acord amb ERC, serà de Salvador Illa", ha insistit el secretari general de Junts, que ha afegit que el seu candidat, Carles Puigdemont, és capaç d'aconseguir una majoria "més àmplia" que el socialista. Perquè Puigdemont sigui elegit president en segona volta per majoria simple, Junts per Catalunya ha d'aconseguir el 'sí' d'ERC i la CUP i l'abstenció dels 42 diputats del PSC.

Vincula el finançament als pressupostos generals de l'Estat

Sobre la proposta de finançament singular per a Catalunya, condició que ha fixat ERC per donar el 'sí' a Illa, Turull s'ha mostrat partidari de vincular aquesta carpeta a la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). I ha advertit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que si Illa és elegit president gràcies als vots dels comuns i el PP, com va passar amb Jaume Collboni per ser elegit alcalde de Barcelona, la legislatura s'haurà “acabat”. 

Dijous passat, el president del Parlament, Josep Rull, apuntava que els candidats de Junts, Carles Puigdemont, i del PSC, Salvador Illa, tenen les mateixes possibilitats d'arribar a una investidura. "Vull ser respectuós davant les diverses propostes que es puguin articular. Els dos candidats han expressat la voluntat d'explorar i construir majories i sotmetre's al debat d'investidura", va dir Rull des de Brussel·les després de reunir-se amb Puigdemont a Waterloo. En la reunió, Rull va dir que Puigdemont li havia confirmat la seva intenció de sotmetre's al debat d'investidura "durant aquests dos mesos" i va confiar que Puigdemont pugui anar com a "ciutadà lliure" al possible debat d'investidura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!