El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat a un any i sis mesos de presó la condemna que havia emès l'Audiència de Barcelona de quatre anys i un mes contra l'independentista i activista Oriol Calvo. Calvo havia estat represaliat per les protestes contra la sentència del procés. Com que la rebaixa no arriba als dos anys de presó, Calvo evitarà la presó

Així ho ha comunicat el despatx d'advocats Alonso-Cuevillas. Asseguren que el TSJC ha absolt Calvo del delicte d'atemptat agreujat contra l'autoritat, malgrat que manté la condemna per desordres públics, que comporta un any i mig de presó. Alhora, l'obliga a pagar la meitat de les despeses de la causa. D'aquesta manera, a més, els jutges desestimen el recurs que va presentar la Fiscalia contra la sentència de l'Audiència, en la qual demanava una condemna de vuit anys de presó. 

La condemna d'Oriol Calvo, la més alta

Fins al dia d'avui, la condemna a Calvo era la més alta a activistes de les mobilitzacions independentistes. En el recurs al TSJC, la defensa de Calvo exposava que, a la sentència, la secció setena de l’Audiència de Barcelona “recull de manera acrítica” la versió de dos agents de Mossos d’Esquadra, els quals, a més, són l'única prova, i per això “vulnera el dret a la presumpció d’innocència” del jove. Hi afegeix que la sentència també vulnera el dret de defensa de Calvo, perquè la fiscalia l’acusava d’un tipus penal i el tribunal n'hi ha aplicat un altre. A més, denuncia que la resolució no detalla els motius pels quals afirma que li resulta inverosímil” que Calvo afirmés al judici que la nit del 15 d’octubre de 2019 era a la protesta del Passeig de Gràcia amb el carrer Mallorca, però que ho feia de manera pacífica.

 

Pel que fa a les proves, la defensa afirmava que la jurisprudència obliga que si els testimonis no són les víctimes, com és el cas dels agents, calen altres proves objectives per poder condemnar una persona. Els dos agents antiavalots van declarar al judici que van veure Calvo participar en els aldarulls, tirant pedres i objectes contundents als furgons policials, i participant en la creació de barricades amb un centenar de persones més. La defensa del jove qüestiona que els mossos asseguressin que no el van perdre de vista si, alhora, van detallar que anaven pujant i baixant de les furgonetes per treure les barricades dels carrers. Per la defensa, el relat dels agents és genèric i no desvirtua la presumpció d’innocència de Calvo. També hi detalla que en el delicte de desordres se li aplica un agreujant per una “conducta rellevant” que no es detalla, ni hi ha fets lesius en els agents o els objectes, i aporta sentències del TSJC del 2021 i d’enguany que recullen aquesta jurisprudència. Els agents van patir llançaments a la protesta, però no s’ha provat l’acció d’Oriol Calvo, sosté la seva defensa.