El  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat  que no aplica la llei d’amnistia al president Artur Mas i a les exconselleres Irene Rigau I Joana Ortega  per la consulta del 9-N del 2014 perquè ja han complert les penes imposades d’inhabilitació a càrrec públic i fins  i tot no tenen ni antecedents penals pendents de cancel·lar, segons una resolució comunicada aquest dimecres pel gabinet de premsa del TSJC. El Tribunal Constitucional (TC) va validar les seves condemnes l'octubre de 2021. En concret, el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna inicial imposada pel TSJC al president Mas, i li va quedar un any i un mes d'inhabilitació i a 36.000 euros de multa per desobediència greu al TC per tirar endavant la consulta. Amb  aquesta resolució, el TSJC continua sense aplicar la norma de l'oblit penal. La primera resposta negativa ha estat la de no aplicar l'amnistia als comandaments d'ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per l'1-O en sostenir que té dubtes de la constitucionalitat de la llei, i ha preguntat a les parts si ha de  consultar-ho al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

El Suprem també va rebaixar les condemnes a Rigau i a Ortega: la pena va passar l'exconsellera d'Ensenyament va passar  d'1 any i mig d'inhabilitació a sis mesos i l'exvicepresidenta, d'1 any i 9 mesos a 9 mesos. La reducció de les condemnes va ser perquè l'alt tribunal espanyol va imposar una pena inferior a l'exconseller Francesc Homs. L'execució de la sentència de Mas, Rigau i Ortega va començar el 23 de gener de 2019, i  la seva inhabilitació va finalitzar el 23 de febrer de 2020. 

 

Contradicció amb la norma?

La decisió del TSJC podria xocar amb la LO 1/2024 perquè la norma fixa que s'han d'eliminar els expedients i fixar l'oblit de tota responsabilitat penal. A més, la llei indica que no es retornaran els diners de les multes imposades si la sentència és ferma, com en el cas del Govern de Mas pel 9-N. El tribunal ha donat tres dies a les defenses i a la Fiscalia per si volen presentar recurs contra aquesta resolució.

En la resolució, el tribunal -format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, i els magistrats Fernando Lacaba i Carlos Ramos-  afirma: "En aquest cas, l'extinció de la responsabilitat penal per compliment de les penes imposades representa un obstacle insuperable per a fer aplicació dels efectes de l'amnistia, atès que al temps en què va ser publicada i va aconseguir vigència la LO 1/2024 ja no existien antecedents penals pendents de cancel·lació, perquè havien quedat cancel·lats amb anterioritat", com fixa el Codi Penal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!