El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquesta tarda amb 30 alcaldes de la Catalunya Nord, als quals ha agraït el seu suport als presos polítics i exiliats catalans. La gran majoria d'alcaldes nord-catalans han criticat la repressió política contra l'independentisme, encara que no ho fa l'actual Ajuntament de Perpinyà, governat pel Front National.

La trobada s'ha celebrat a Pesillà de la Ribera (Rosselló), seguint les mesures de seguretat sanitària dictades a l'Estat francès pel coronavirus. Jean-Paul Billés, batlle de Pesillà de la Ribera, va ser l'impulsor del Manifest del Col·lectiu dels batlles del Departament dels Pirineus Orientals que demana que es respectin els drets fonamentals a Catalunya.

També han estat presents a la trobada figures polítiques locals compromeses en la defensa dels presos i exiliats polítics catalans, com els batlles de Prats de Molló, Claude Ferrer, d’Elna, Nicolas Garcia, o d’Argelers, Antoine Parra, i les batllesses dels Banys d’Arles, Marie Costa, i del Soler, Armelle Revel-Fourcade, entre altres. Puigdemont els ha agraït el seu suport incondicional en la lluita per la defensa dels drets fonamentals del poble català, i per les diferents accions que han realitzat sempre en contra de la repressió a Catalunya i als seus representants polítics.

Puigdemont ha passat uns dies a la Catalunya Nord, on ha aprofitat per mantenir contactes, també amb el president de la Generalitat, Quim Torra, amb qui va visitar la tomba d'Antonio Machado a Cotlliure, acompanyat per la diputada al Congrés Laura Borràs. "Sempre que visito Cotlliure, des dels anys vuitanta, aprofito per fer una visita a la tomba de Machado i la seva mare, Ana Ruiz, morts a l'exili. Avui he tingut l'honor de fer-ho amb el president Quim Torra, retrobats en terres catalanes", va indicar.

El passat cap de setmana Puigdemont va pronunciar una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, on va anunciar la seva estratègia de confrontació intel·ligent amb l'Estat, insistint que és la via més realista. 

Durant la conferència, el president a l'exili va proclamar el “fracàs de l’intent de decapitar i liquidar” l’independentisme i ho va demostrar amb el fet que malgrat que els dos principals partits independentistes, JxCAT i ERC, tenen actualment els seus presidents i secretaris generals “a la presó o a l’exili” -—en referència a ell mateix i Jordi Sànchez per JxCAT i a Oriol Junqueras i Marta Rovira per ERC—, cap d’ells “ha abandonat l’objectiu d’una República independent”.