El govern del PP no només continua mantenint-se impermeable a les crítiques que han sorgit cap a Federico Trillo amb motiu de la publicació, el passat dimarts, de l'informe del Consejo de Estado sobre l'accident del IAK-42, el 2003, sinó que a més, el decret de cessament que publica el BOE aquest dissabte, signat pel ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis en nom del rei Felip VI, inclou un agraïment pels "serveis prestats" per Trillo a l'ambaixada d'Espanya a Londres, un detall que el monarca espanyol no va tenir amb Artur Mas quan aquest va deixar el càrrec de president de la Generalitat de Catalunya.

Efectivament, mentre el Boletín Oficial del Estado del passat divendres inclou aquesta fórmula de cortesia, el BOE del 11 de gener del 2016 -tot just ara en fa un any-, signat per Mariano Rajoy també en nom del rei, evitava cap agraïment a Mas, un fet que va ser percebut com una mostra implícita del rebuig a la figura i el paper polític del president Mas per part de la Casa Reial que, a més, se sumava al menyspreu que va suposar que el monarca no rebés la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, perquè li comuniqués, com s’ha fet des del 1980, el nomenament del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

De fet, amb l’agraïment als serveis prestats, el govern espanyol deixa clar que Trillo no ha estat obligat a deixar el càrrec, sinó que abandona el càrrec d'ambaixador a petició pròpia. És una forma de tancar files front a les crítiques a l'ex ministre de Defensa de la pràctica totalitat de les forces d'oposició.

Mínima rectificació

Dimarts passat, quan l'afer del IAK-42 semblava definitivament enterrat, el Consell d'Estat va publicar un informe en què dictaminava, amb 13 anys de retard, que el govern del PP de l'època, i en particular el ministre de Defensa, Trillo, havia actuat de forma incorrecta en contractar un servei de transport aeri que no oferia garanties mínimes de seguretat per a les tropes que volaven entre Espanya i l'Afganistan. Això va provocar un allau de demandes de dimissió, procedents, tant dels familiars de les víctimes, com dels diferents partits polítics i també de cercles diplomàtics.

En realitat, el ministre ja havia estat reprovat a l'època per la Comissió de Defensa del Congrés, però el procés judicial sobre el cas es va tancar sense cap condemna per a Trillo. Posteriorment, aquest va ser nomenat ambaixador a Londres, tot i no conèixer l'anglès, una decisió que va generar moltes crítiques.