El Tribunal de Comptes i els seus homòlegs autonòmics han unit esforços i s’han posat d’acord per homogeneïtzar els criteris i els procediments que han d’enviar als partits polítics, a qui han de fiscalitzar les despeses de campanya en les eleccions autonòmiques i locals del proper 28 de maig. En aquest sentit les formacions polítics que hi concorrin tenen l’obligació de presentar les seves comptabilitats en relació als processos electorals. Així ho han decidit representants d’aquestes institucions en una reunió que ha tingut lloc aquest dilluns a Madrid en la qual s’ha preparat la feina de fiscalització que tenen en any electoral.

Anant al detall, el que s’ha pactat és que totes les institucions, sigui quin sigui l’àmbit, emetran les mateixes directrius. Cada una d’elles haurà de publicar una instrucció que contingui aquests criteris de control en el respectiu àmbit de competència i que es refereixen als ingressos i despeses, el límit màxim i propostes de reducció de les subvencions, entre altres aspectes. Cal recordar que el Tribunal de Comptes és el responsable d’auditar els processos electorals locals així com els autonòmics d’aquelles comunitats que no tenen òrgan de control extern propi, que són Cantàbria, Extremadura, La Rioja i Múrcia. En el cas de Castella-La Manxa, tot i que acaba de recuperar la cambra de comptes, la fiscalització encara anirà a càrrec des de Madrid. El 28 de maig de 2023 hi haurà eleccions en més de 8.000 ajuntaments d’arreu de l’Estat i als parlaments de l’Aragó, el Principat d’Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-La Manxa, Extremadura, Illes Balears, Comunitat de Madrid, Regió de Múrcia, Navarra, La Rioja a més de Ceuta i Melilla.

Comptabilitat separada

Tot i que els comicis siguin el mateix dia i la campanya electoral duri el mateix en les diferents convocatòries de primavera, els partits tenen l’obligació de presentar les comptabilitats de forma separada per a cadascun dels processos tenint en compte que el finançament electoral correspon a diferents administracions públiques. L’enviament dels números de les comptabilitats es farà a través de la seu electrònica del Tribunal de Comptes, un procediment que ja es va posar en marxa en les eleccions locals i autonòmiques de 2019.

Segons destaca el Tribunal, “les actuacions dirigides a promoure la coordinació i la col·laboració entre les institucions fiscalitzadores potencien l’enriquiment recíproc en matèria de fiscalització i la homogeneïtzació dels criteris i procediments per al desenvolupament de les seves respectives competències, reforçant el control a nivell global i afegint valors als resultats”. Seguint aquesta “bona sintonia i col·laboració”, el Tribunal i els òrgans de control extern s’han emplaçat a noves reunions en les properes setmanes. A finals d’any, el Tribunal de Comptes tindrà l’encàrrec de controlar les eleccions generals i, al 2024, serà el torn dels comicis al Parlament Europeu.