El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts suspendre de manera immediata el procediment d'aprovació de la llei d'amnistia tal com havia sol·licitat l'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica en un recurs en el qual considerava que aquesta futura norma suposa "una vulneració greu dels drets fonamentals i un frau de llei". Així doncs, la Sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal rebutja aquesta mesura sol·licitada per l'associació d'extrema dreta i ho fa per "falta de justificació de la urgència" i adverteix que el recurs "pot incórrer en causes d'inadmissibilitat" atès que l'objecte pot estar "fora de la jurisdicció d'aquesta Sala".

Així consta en un acte en el qual la Sala explica que amb independència que no s'hagi produït encara la presentació de la proposició de llei, "l'exercici de la iniciativa legislativa pels membres de les Corts Generals no és enjudiciable davant la jurisdicció contenciosa administrativa". "Tampoc li cap a la jurisdicció contenciosa administrativa imposar al Govern la presentació de projectes de llei. En fi, l'actuació parlamentària del Congrés dels Diputats a què es refereix la recurrent és igualment aliena a aquest ordre jurisdiccional ja que excedeix de les qüestions de personal, gestió patrimonial i administració contemplades en l'article 1.3 a) de la Llei de la Jurisdicció", afegeix.

La resolució recull que en el recurs de l'associació d'extrema dreta s'impugnava l'"actuació material del Govern de la Nació i del president, Pedro Sánchez, en relació amb la llei d'amnistia" i la de "la Mesa del Congrés dels Diputats i la seva presidenta, Francina Armengol, en relació amb el mateix i amb el nomenament el 3 de novembre del nou lletrat Major, Fernando Galindo". La mesura cautelar de l'associació no només demanava que s'acordés que el govern espanyol aturés la futura llei d'amnistia, sinó que s'havia de cessar també a Galindo i s'havia de comminar a l'Executiu al fet que en cas de voler aprovar una llei d'amnistia ho fes per mitjà de "la presentació davant el Congrés dels Diputats d'un projecte de Llei formal sobre aquesta matèria".

Tal com recull el Suprem, aquesta associació considera que "utilitzar la via de la proposició de llei en comptes de la presentació del projecte de llei és un frau de llei que lesiona els articles 14 i 23 de la Constitució". I creu que també es vulnera el principi d'igualtat per "perdonar-se-li (a Catalunya) un deute de 15.000 milions d'euros i tramitar-se una amnistia per delictes molt greus amb caràcter general". Pel que fa a Galindo, sosté que és inelegible per al càrrec atès que ha passat "en uns dies del Poder Executiu com a número dos d'un Ministeri del Govern d'Espanya, al Poder Legislatiu, com a persona clau en tot l'organigrama del Congrés".