Una setmana de marge. Això és el que el jutge instructor del Tribunal Suprem ha concedit a les defenses dels membres sobiranistes de la Mesa del Parlament perquè preparin les seves declaracions. Serà el 9 de novembre, una data icònica a Catalunya i també a Madrid. Serà el tercer aniversari de la consulta independentista de 2014 que va comportar la inhabiltació de Mas, Ortega, Rigau i Homs i, a més, és el dia de la patrona de Madrid, la Almudena.

Malgrat ser festiu a la capital espanyola, el TS ha concedit aquests set dies per curar-se en salut. El poc marge de 48 hores entre la citació de dimarts i la declaració prevista avui podia atemptar contra el dret a la defensa i el propi tribunal ha hagut de rectificar, a petició dels advocats. Així serà el 9-N a partir de dos quarts de deu del matí quan declararan els sis imputats i el jutge Pablo Llarena decidirà el seu futur penal.

entrada mesa ts  efe

A petició del ministeri fiscal, el jutge ha decidit imposar als imputats vigilància policial per tenir-los permanentment localitzables. No implica que agents de la policia els acompanyin a tot arreu sinó haver d'estar sempre localitzables al telèfon mòbil i als seus domicilis. Carme Forcadell ha marxat de la seu del TS com ha arribat, amb el cotxe oficial i sense declarar. Conserva el seu càrrec de presidenta del Parlament i ostenta la segona autoritat de Catalunya. Els altres cinc membres sobiranistes imputats, Corominas, Barrufet i Guinó, del PDeCat, Anna Simó d'ERC i Joan Josep Nuet de CSQP han marxat en taxi sense fer declaracions.

forcadell entra ts  efe

EFE

 A fora els donaven suport diputats i senadors d'ERC, PDeCat, CUP i Podemos que cridaven 'llibertat'. El carreró lateral d'accés a l'Alt Tribunal estava pres per la Policia Nacional des de primera hora. Pocs madrilenys s'hi han acostat. S'ha sentit algun tímid "Viva España" a l'entrada i algun "A la cárcel" a la sortida. Els independentistes ho han esmorteït amb crits de "No esteu sols". L'ambient era tens però sense incidents. El diputat d'ERC. Gabriel Rufián s'ha posat una samarreta amb la cara de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart  i ha afirmat que "Puigdemont es va haver d'acomiadar dels seus fills per l'amenaça d'un fiscal reprovat i una jutgessa condecorada per la Guàrdia Civil".

Rufián Jordi Sànchez Jordi Cuixart Audiència Nacional consellers EFE

Efe

Xavier Doménech ha fet un pas més enllà proposant que "els partit democràtics que es presentin a les eleccions del 21-D haurien de dur l'amnistia al seu programa electoral". El seu partit no és independentista però entre els imputats hi ha un no independentista: Joan Josep Nuet de CSQP, malgrat que va votar "no" a la independència la Fiscalia l'acusen per haver admès a tràmit la votació.

anna simo  efe

EFE

La més emocionada entre els imputats era Anna Simó d'ERC, que agraïa tot el suport. Tots ells ja tenen experiència a declarar com a imputats: Corominas, Nuet, Simó, Barrufet i Forcadell porten mesos amenaçats per la Fiscalia en les querelles que fins ara instruïa el TSJC i que ara probablement passaran a unificar-se al TS.

mesa ts  efe

 EFE

L'advocat dels membres del PDeCat de la Mesa, Xavier Melero, ha sorprés afirmant que l'estratègia de Carles Puigdemont de romandre a Brussel·les "perjudica la resta de coimputats".

Un argument jurídic irrefutable: si un dels coimputats no compareix personalment als tribunals, el jutge pot apreciar risc de fuga de la resta i dictar-los mesures cautelars severes, com la presó provisional.