El Tribunal Constitucional ha suspès la declaració d'independència (DI) aprovada divendres pel Parlament, després d'admetre a tràmit l'incident d'execució presentat pel govern de Mariano Rajoy contra la resolució de la DI i la d'inici del procés constituent.

L'executiu estatal va presentar aquest incident d'execució perquè considerava que la declaració va més enllà dels efectes polítics i que, per tant, també té conseqüències jurídiques. De fet, el govern del PP ja advertia dels seus "evidents efectes jurídics i vinculants".

 

 

Fonts jurídiques han informat que el ple ha acordat aquesta decisió en virtut de l'article 161.2 de la Constitució, invocat pel govern central en l'incident d'execució de sentència, que garanteix la suspensió cautelar automàtica de les dues resolucions aprovades pel Parlament. 

El ple dona 24 hores al Ministeri Fiscal i a la Diputació Permanent del Parlament per formular al·legacions. Així mateix, com en d'altres resolucions anteriors, adverteix la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els membres que conformaven la Mesa i també la Diputació Permanent i els alerta que poden incórrer en responsabilitats, inclosa la penal, si no acaten la suspensió.

En concret, se'ls adverteix que han d'abstenir-se "d'iniciar, tramitar, informar o dictar, dins l'àmbit de les seves competències, acords que permetin atorgar valor jurídic a la declaració d'independència". 

La declaració d'independència es va aprovar per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions. Van marxar de l'hemicicle per no votar els diputats del PPC, PSC i Cs.