El Tribunal de Comptes ha posat en marxa el procediment per embargar la casa de l'expresident Artur Mas. El tribunal ha ordenat que s'embargui el seu domicili de Barcelona al carrer Tuset. Segons ha pogut saber El Nacional, també estan afectats per la decisió altres exmembres del Govern encausats per la consulta del 9-N: els habitatges de l'exvicepresidenta Joana Ortega a Barcelona, la meitat d'un habitatge de l'exconseller Francesc Homs a Taradell, les propietats de l'exconsellera Irene Rigau a Banyoles i de l'exsecretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, a qui se li reclama una altra propietat.

La reclamació d'aquests immobles cobreix d'aquesta manera els 5,27 milions d'euros que el Tribunal de Comptes els reclamava com a fiança per haver gestionat la consulta del 9 de novembre del 2014.

Convé recordar que l'expresident i els exconsellers, a part d'haver de fer front a aquesta quantia milionària, ja van ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (JSJC), que els va condemnar pels preparatius de la consulta: Mas i Ortega van ser inhabilitats per un any i 9 mesos mentre que Rigau i Homs van ser apartats de la política per un any i 6 mesos i un any i un mes, respectivament. A part, tots ells van haver de fer front a multes de fins a 36.000 euros.

Els habitatges com a aval

Els encausats havien ingressat 2,9 milions d'euros —provinents de la Caixa de Solidaritat de l'ANC i Òmnium—, per arribar a la resta (els 5,27 milions), el procurador de l'expresident va entregar un informe on es mostrava la voluntat de respondre a les responsabilitats i on s'oferia "com a últim recurs" immobles particulars de Mas, Rigau, Ortega i Homs com a aval per acabar d'arribar al total de la fiança que reclama l'organisme. En aquest mateix sentit es va expressar l'expresident Mas, que va donar per "íntegrament garantit" requerit per l'organisme.

Des del Tribunal de Comptes recorden que es tracta de mesures cautelars, és a dir, que no tenen un caràcter definitiu. De fet, el tribunal ja els va confirmar que acceptava les propietats que havien proposat i, fins que s'acabi el procediment i es tanqui la causa, tots quedaran embargats provisionalment i, per tant, no els podran vendre. D'aquesta manera, podran seguir vivint en els habitatges.

Mas: "Volen fer-nos fora de casa?"

L'expresident Mas no ha trigat a reaccionar a la darrera decisió del Tribunal de Compte. Ho ha fet en un acte de Junts per Catalunya a Olot, en el qual ha criticat la justícia espanyola i ha rebutjat la darrera decisió de l'organisme, tot assenyalant que volen expulsar dels seus domicilis. "Ja ens han inhabilitat, ja ens han multat. No estan contents amb això i ara utilitzen un organisme, el Tribunal de Comptes, per fer-nos fora de casa?", s'ha preguntat el màxim dirigent del PDeCAT.

Mas també ha destacat que la justícia espanyola segueix endavant en la persecució dels líders sobiranistes i ha lamentat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi ampliat la investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre i les aturades de país del 3 d'octubre i el 8 de novembre a les cúpules del PDeCAT i ERC.