Si se celebressin demà les eleccions municipals del proper 28 de maig, Xavier Trias, l'exalcalde i candidat de Junts per Catalunya, s'imposaria folgadament a l'actual alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau i la resta dels seus competidors més immediats en la cursa electoral: Jaume Collboni (PSC) i Ernest Maragall (ERC). Aquest és el resultat d'un sondeig de GAPS per a Junts per Catalunya al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Així, Trias obtindria de 13 a 14 regidors, i entre un 26,4% i un 27,6% dels vots, a molta distància per davant de Colau, que en faria 9-10 i entre un 17,7% i un 18,9%; en tercer lloc quedaria Collboni, amb una atribució de 8-9 regidors (16,9-18,1%) i en quart lloc Maragall, amb 7-8 (entre el 15% i el 16,2% dels vots). Vox i el PP, respectivament, podrien quedar fora del consistori: el sondeig els atorga de 0 a 2 regidors en la banda alta de la forquilla amb un 4,2-5,4% el partit d'ultradreta i un 4%-5,2% el de dreta. La CUP, amb una projecció de vot d'entre el 2 i el 3,2% es quedaria fora, amb zero regidors. Tampoc accediria a l'ajuntament de la capital catalana Ciutadans, que obtindria zero regidors i un percentatge de vot d'entre l'1,7 i el 2,9%. 

catala enquesta gaps junts eleccions barcelona 2023
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

D'acord amb el sondeig, que es va realitzar a finals del març passat sobre una base de 802 enquestats, el denominat efecte Trias es confirma i podria retornar-lo a l'alcaldia, que va ocupar entre el 2011 i el 2015 amb CiU. Aleshores, Trias va obtenir 15 regidors. Ara, si es confirmen les dades del sondeig, quedaria en el millor escenari a 7 de la majoria absoluta —21 regidors— però els seus competidors principals haurien de pactar un tripartit d'esquerres que revalidaria Ada Colau al capdavant de l'alcaldia per barrar el pas a Trias. En el sondeig, el candidat de Junts gairebé triplica els 5 regidors obtinguts per la seva formació als comicis anteriors, els del 2019; Colau en perd 1 o en manté els 10 actuals; Collboni, que va aconseguir 8, s'estanca o en guanya 1, i Maragall, que, de fet, va ser el guanyador de les eleccions, baixaria de 10 a 7-8. Vox, fins ara sense representació i el PP, que va obtenir 2 regidors amb Josep Bou i que ara lidera Daniel Sirera, es disputen amb C's l'electorat de la plataforma espanyolista que liderava l'ex primer ministre francès Manuel Valls i que va obtenir 6 regidors als comicis del 2019 que van servir per donar a Colau l'alcaldia a pesar de la victòria de Maragall. 

Trias, opció de canvi 

Segons el sondeig, un 67,6% dels barcelonins creuen que els problemes de la ciutat han empitjorat. En primer lloc citen la inseguretat (35,0%), seguida de l'accés a l'habitatge (30,1%) i la gestió política municipal i l'alcaldessa (un 24,2%). El govern municipal de Colau, integrat per BComú i el PSC, suspèn, amb un 4,4% de valoració. Una mitjana del 7,7% creu que és necessari un canvi del govern municipal i un 18,6% es decanta perquè Trias el lideri, seguit de Maragall (7,3%), Collboni (5,2%) i Colau (3,7%). Quant a la preferència sobre qui ha de ser el proper alcalde o alcaldessa de la capital catalana, Trias s'imposa amb un 26,8% seguit de Colau, a molta distància, amb un 12,9% i Maragall amb un 8,9%. Tot i això, a la pregunta de qui creu que serà alcalde o alcaldessa, Trias i Colau empaten amb un 24,8%, la qual cosa evidencia la bipolarització dels comicis entre tots dos com els candidats amb més possibilitats de conquerir l'alcaldia.

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Trias és, a més a més, el líder més ben valorat (5,7 de mitjana), seguit de Maragall (5,2) i ja en la banda del suspens, Collboni (4,3), Sirera (3,9) i Colau, que recull un 3,6. Trias confirma la transversalitat de la seva opció a l'alcaldia en les valoracions dels enquestats per partits: a més dels de Junts (7,4), l'aproven els votants d'ERC (6,2) i del PSC (5,1) i frega l'aprovat entre els dels comuns (4,7). Maragall es queda per sota de Trias en la valoració mitjana, però obté l'aprovat entre els electors de tots els partits principals: un 6,7 li atorguen els d'ERC; un 5,8 els de Junts;  un 5,6 els dels comuns i un 5,0 els del PSC, el seu antic partit. Al socialista Collboni l'aproven els del PSC, amb un 6,3 i els dels comuns, amb un 5,0. En canvi, a Colau només l'aproven els electors dels comuns, amb un 6,7.