La cursa per liderar Ciutadans ha començat amb la proclamació dels candidats, que finalment seran tres. La portaveu de la formació al Congrés, Inés Arrimadas, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, i l'afiliat valencià Ximo Aparici competiran per la presidència del partit en les primàries del 7 i el 8 de març.

Així ho ha comunicat la formació taronja avui divendres després que els aspirants registressin les seves candidatures a l'Executiva dimecres passat i que la Comissió de Garanties les validés.

Mentre que la portaveu parlamentària va manifestar fa mesos la seva intenció de succeir Albert Rivera com a presidenta de Cs, Igea va esperar a aquesta setmana per anunciar la seva decisió. El dirigent castellà es resistia a postular-se per a les primàries, però ell i altres militants crítics agrupats a la plataforma Cs Eres Tu portaven temps reclamant un canvi en el model de partit, amb l'esperança que Arrimadas assumís les seves propostes.

Falta d'entesa

Arrimadas, que els acusa de voler convertir Ciutadans en un partit de "baronies" territorials, ha rebutjat el plantejament del sector crític, plasmat en una esmena a la ponència d'Estatuts que es debatrà en l'Assemblea General del 14 i el 15 de març. En no haver-hi possibilitat d'acord, Igea va fer el pas i va anunciar la seva candidatura a les primàries. Les diferències entre ells són públiques, com es va demostrar en una topada que van mantenir aquesta setmana.

El dirigent autonòmic ha presentat un equip en el qual figuren algunes de les principals veus crítiques de Cs, amb alguns diputats autonòmics, alts càrrecs del Govern de Castella i Lleó i persones que ja no ostenten cap responsabilitat. En canvi, la llista de Arrimadas està composta majoritàriament per càrrecs públics i orgànics, gairebé tots presents ja en l'anterior Executiva d'Albert Rivera.

Militant de base

A més d'Igea i Arrimadas, es presenta a les primàries el militant de base Ximo Aparici. Empresari i enginyer aeronàutic de Tavernes de la Valldigna (València), es postula amb l'objectiu de recuperar "els principis fundacionals de Ciutadans" i tornar a situar el partit en el "centre" polític.

Aparici va criticar que, en els últims temps, la formació taronja hagi prioritzat el PP a l'hora de pactar governs i es va mostrar en contra de les coalicions amb aquest partit promogudes per Arrimadas i la Gestora per a les pròximes eleccions a Galícia, País Basc i Catalunya.