L'eurodiputat del PdeCAT Ramon Tremosa vol que es proclami una DUI aquest dimarts, tal com es va establir en la Llei de Transitorietat aprovada pel Parlament. El diputat del Parlament europeu espera que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, apliqui aquest 10 d'octubre els resultats del referèndum de l'1-O i proclami la independència encara que, atenció, seguint el model d'Eslovènia: segons Tremosa, es podria declarar la independència, per després suspendre's durant un temps, a la recerca del reconeixement internacional en cas que Espanya no accedeixi a celebrar un referèndum independentista.

En una entrevista concedida a Onda Vasca, Tremosa ha afirmat que això "no és un fanal" ni "una broma" i el 'procés' ha arribat "al final del camí". A més, s'ha referit a la manifestació que es va celebrar ahir a Barcelona, sota el lema "N'hi ha prou! Recuperem la sensatesa", per assenyalar que hi va haver "excursions amb autobús" a Catalunya, i encara així les de les 'Diadas' van ser "superiors". També ha subratllat que cada vegada és gran el nombre d'independentistes, i ha assegurat que el temps "no corre a favor de la porra i la repressió militar de Madrid, sinó tot el contrari".

Ramon Tremosa ha manifestat que "ningú no podrà reconèixer" internacionalment "una independència que no s'ha fet". "I també sabem, per l'experiència d'Eslovènia i altres països, que aquest procés pot portar setmanes o mesos," ha especificat.

El model eslovè

Tremosa ha recordat que "va fer unes eleccions al Parlament eslovè amb una espècie de Junts pel Sí, que va treure majoria absoluta, va intentar negociar amb Belgrad, no hi va haver manera, va convocar un referèndum unilateral, el va guanyar, i després va declarar la independència i la va suspendre durant uns mesos a fi de negociar un referèndum acordat amb Belgrad", ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat que, "al cap de sis mesos de negociacions, on l'altra part ni es va asseure a la taula, van començar a caure els reconeixements internacionals". "Pot ser una opció del president", ha indicat.

Tremosa ha afirmat que no sap què farà finalment el president de la Generalitat, però ha apuntat que "podria declarar la independència, perquè és el que es va aprovar el 2015 i el que es va guanyar el passat 1 d'octubre", per a, posteriorment, "suspendre els seus efectes durant un temps, en espera de poder asseure's en una taula, sense condicions prèvies, amb el govern espanyol, per negociar un referèndum acordat," encara que creu que l'Executiu del PP no accedirà.

"Mai no hem dit que això anava a ser fàcil i ràpid", ha indicat, per apuntar que s'esperarà "el que faci falta per evidenciar el no-reconeixement dels vots de Catalunya que fa el govern espanyol", ha conclòs.