Un nou projecte d'esquerres dins d'Unidas-Podemos pot fer trontollar, com a mínim, les estructures i el lideratge actual. La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, vol preparar el terreny per a les properes eleccions generals i està cuinant una plataforma, encara no es pot titllar de partit, que comptarà com a un dels rostres destacats amb l'alcaldessa Ada Colau.

Els fitxatges de Díaz

L'equip de Díaz exclou les actuals líders de la formació lila, la ministra d'Igualtat Irene Montero i la mateixa secretària general del partit, Ione Belarra. En canvi, s'envolta de Colau però també de la vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra; la portaveu de Más Madrid, Mónica García que va superar Pablo Iglesias en les darreres eleccions autonòmiques madrilenyes; i s'incorpora la líder del Movimiento por la Dignidad y la Ciudadanía, Fatima Hamed Hossain. Hossain, la menys coneguda, va entrar com a diputada per Ceuta l'any 2015.

Segons avança El Periódico, la presentació del que vol ser una alternativa d'esquerres als socialistes se celebrarà el proper 13 de novembre al Teatre Olympia de València en una jornada matinal. En aquest acte no es preveu la presència de Montero ni Belarra. A l'altra cara, Díaz sap que té de cara un fort recolzament mediàtic que acrediten les enquestes i s'ha convertit en una de les peces clau a la Moncloa si tenim en compte, a tall d'exemple, la reforma laboral o el desafiament que ha plantejat a la socialista Nadia Calviño.

Por al PSOE?

Segons ja ha avançat ElNacional.cat, un important dirigent d’Unidas Podemos atribueix tot el que ha passat al temor del PSOE. “Es tracta d’una lluita per la visibilitat. La Yolanda va com un coet a les enquestes. És la dirigent política espanyola més ben valorada i l’espai està remuntant”, assenyala aquesta font. Per això considera que va haver-hi un moviment d’última hora per introduir Nadia Calviño en l’equació: “Estava ja a la recta final… És un intent de desdibuixar aquesta victòria. Ja el salari mínim va ser molt identificat com una victòria seva. També la regulació del preu del lloguer”. I rebla: “Al PSOE li preocupa que guanyi més visibilitat”.

Després que Iglesias l’assenyalés en la seva retirada, Díaz treballa en la seva candidatura pel 2023 a foc lent. No té ningú que li pugui fer ombra dins l'espai polític, com admeten tots els dirigents de Podemos. Des del seu entorn asseguren que vol fer-ho bé, creant una plataforma que aconsegueixi diluir les diferents marques divisives. I es fixen en el CIS per diagnosticar la por dins del PSOE.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Díaz i Colau a Barcelona