El Ministeri de Justícia, que dirigeix ​​Juan Carlos Campo, ha aprovat les mesures per evitar el col·lapse als jutjats després del confinament. El Consell de Ministres ha donat llum verda a les mesures urgents per quan torni l'activitat judicial, com habilitar part del mes d'agost i celebrar judicis telemàtics, segons l'esborrany del decret al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Es tracta d'una sèrie de mesures organitzatives, processals i normatives per "procurar una sortida àgil a l'acumulació dels procediments suspesos per la declaració de l'estat d'alarma quan es produeixi l'aixecament de la suspensió".

Així, la norma s'estructura en tres capítols, que contenen un total de 27 articles, una disposició addicional, dues disposicions transitòries, sis disposicions finals i una disposició derogatòria, que s'ha preparat amb el consens del Consell General de Poder Judicial, la Fiscalia General de l'Estat, les comunitats autònomes amb competències transferides i les associacions i sindicats de tots els operadors jurídics.

Amb l'objectiu de donar resposta al previsible increment de la litigiositat derivada de la crisi sanitària, es declararien hàbils per a totes les actuacions judicials els dies 11 fins al 31 d'agost, exceptuant els caps de setmana i festius. Aquesta mesura ha generat ja oposició en alguns col·lectius com en l'advocacia, jutges i fiscals, a causa que, amb caràcter general, aquest mes és inhàbil en l'àmbit de l'Administració de Justícia.

Mesures per evitar contagis

El decret subratlla que per dur a terme la recuperació de l'activitat judicial, s'han d'adoptar mesures que garanteixin el dret a la salut tant de tot el personal al servei de l'Administració de Justícia, com dels ciutadans i dels professionals que es relacionen amb aquesta Administració, procurant d'aquesta manera evitar situacions de contagi.

Per això, Justícia veu de "singular importància" incloure mesures que garanteixin la distància de seguretat en el desenvolupament de les vistes i audiències públiques i el foment de la incorporació de les noves tecnologies a les actuacions processals i, en general, a les relacions de la ciutadania amb l'Administració de Justícia, que evitin, en la mesura del possible, excessives concentracions a les seus judicials.

Així, estableix torns de matí i tarda per als funcionaris de l'Administració de Justícia, la qual cosa permetrà que les vistes també se celebrin a les tardes. Així com la celebració de judicis telemàtics, llevat dels procediments per delictes greus, en els quals la "presència física de l'acusat resulta necessària".

Reinici terminis processals

Així mateix, tenint en compte la suspensió dels terminis processals com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma, el passat 14 de març, i davant la previsió que en els primers dies en què es reprengui l'activitat judicial es produeixi un "notori increment de presentacions de recursos", l'esborrany preveu la represa del còmput dels terminis perquè aquests es puguin presentar en un termini més prolongat de temps.

D'altra banda, Justícia assegura en el seu decret que presentarà demà davant el Consell de Ministres que cal "configurar procediments" que permetin la seva tramitació i resolució amb celeritat en tenir el seu origen "directe i fàcilment identificable" en la crisi sanitària, com és el reequilibri del règim de visites o custòdia compartida no gaudits pel confinament. Per això, proposa que un procediment especial i sumari per a la resolució de qüestions relatives al dret de família directament derivades de la crisi sanitària.