Els etarres Olga Sanz i Javier Moreno, que van formar part del Comando Biscaia i estaven presos a Astúries, han estat traslladats al centre penitenciari de Basauri (Biscaia). Institucions Penitenciàries ha informat que aquest trasllat s'ha realitzat "en compliment del tercer grau penitenciari" i ha destacat que no es no es tracta d'un "acostament' de presos a presons del País Basc.

La junta de tractament de la presó d'Astúries va aprovar el tercer grau per a Olga Sanz el 27 de febrer i Javier Moreno ho va aconseguir el passat 30 de juliol. En ambdós casos, assegura Institucions Penitenciàries, es compleixen els requisits establerts per la llei: han complert tres quartes parts de la condemna, han abonat la responsabilitat civil, han demanat perdó a les víctimes, es van desvincular de la banda terrorista, van renunciar expressament a la violència i han mostrat la seva disposició a col·laborar amb les autoritats.

Morenor va ser condemnada el 2002 per l'Audiència Nacional a 74 anys de presó i Olga Sanz a 71 anys pels delictes de pertinença a banda armada, assassinat en grau de temptativa, conspiració per a l'assassinat i estralls, entre d'altres. El tercer grau el compliran a la secció oberta de la presó de Basuari, en la qual ja es troben, per raons d'arrelament social i familiar, segons marca la normativa.