El president de Parlament, Roger Torrent, ha tornat a reclamar aquest divendres, al costat de el síndic de Greuges, Rafael Ribó, que es tanqui definitivament el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona: "És un dels màxims exponents del racisme institucional".

Ho ha dit a les portes de CIE de la Zona Franca en declaracions a la premsa, i ha alertat que el "racisme institucional" no és exclusiu dels Estats Units, en relació amb l'assassinat de George Floyd, i ha recordat que han demanat en reiterades ocasions que es tanqui el centre, l'última en una moció de Parlament el 5 de març.

Ha afirmat que els fets dels últims dies "lamentablement demostren" que existeix racisme a Catalunya, en referència a una presumpta actuació policial racista per part de Mossos d'Esquadra i un atac a migrants que ocupen un pis a Premià de Mar (Barcelona) .

"No podem denunciar el que passa fora de les nostres fronteres i no ser implacables amb el que passa a casa nostra", ha asseverat, i ha dit que queda molta feina per fer i ha cridat a no tancar els ulls davant aquesta realitat.

En aquest sentit, ha declarat que reclamen el tancament de l'CIE perquè priva de llibertat a persones, "moltes de les quals no han comès cap delicte", i només per estar en una situació administrativa irregular.

Fiscalitzar-los

"Són centres opacs i no podem fiscalitzar el que passa dins", ha lamentat Torrent, que ha assegurat que han demanat a l'Estat en diverses ocasions poder tenir les competències per gestionar aquesta qüestió.

El síndic, en la seva compareixença, ha declarat que centres com aquests són la pitjor solució, "els que menys respecten els drets humans", i ha asseverat que ningú hauria de ser privat de llibertat per una irregularitat administrativa.

Ha posat com a alternativa als CIE que persones en una situació irregular tinguin un seguiment des de l'administració sobre la regularització d'aquests documents, i canviar les polítiques d'acollida amb "un canvi radical en totes les administracions".

Manifest conjunt

Les dues autoritats han signat un manifest conjunt en què també han criticat que el Ministeri de l'Interior no permeti accedir als diputats de Parlament a el centre, i Ribó ha lamentat que el Defensor de el Poble tampoc pugui accedir mentre que en altres comunitats autònomes si han pogut, ha assegurat.

En el manifest, concreten que la petició és el tancament definitiu de l'CIE barceloní però també el tancament progressiu d'aquests centres a la resta de l'Estat, i que es facin reformes legals per impedir que mesures de control migratori comportin privacions de llibertat.