Si hi ha un dirigent d'ERC a la diana de Junts per Catalunya aquest és, sens dubte, Roger Torrent. El partit de Carles Puigdemont l'ha situat com l'origen de la fractura entre socis arran de la desconvocatòria del ple d'investidura del president a l'exili, el 30 de gener del 2018. Avui, qui va ser president del Parlament la passada legislatura, ha cridat a girar full i "basar les relacions en dinàmiques diferents", per passar de la "competició a la cooperació". Amb tot, Torrent ha volgut esvair dubtes i ha negat que ERC prevegi governar en solitari. "Prioritzem l'acord amb Junts", ha remarcat. 

En una entrevista a El Cafè de les Idees de RTVE, el dirigent republicà ha assenyalat que el resultat del 14-F no deixa cap altra alternativa que no sigui la de tornar-se a entendre amb els junters. El cert, però, és que dos mesos després de les eleccions, la negociació avança a pas de tortuga. Segons fonts coneixedores de les converses, la previsió és que les delegacions dels dos partits es reuneixin, per fi, aquest divendres, després de nou dies sense fer-ho. 

Des d'ERC atribueixen aquesta demora exclusivament a Junts, que ha de respondre encara a l'última oferta que els de Junqueras van enviar dissabte passat. "La predisposició d'ERC és màxima", ha insistit Torrent, que ha afegit que si fos per ells, estarien negociant "24 hores al dia". 

La CUP, necessària

Conscient de la incomoditat que ha generat a Junts el fet que ERC hagués decidit començar converses amb la CUP i tancar un acord amb els anticapitalistes sense esperar-los, Torrent ha justificat que "la CUP és necessària" i que "tard o d'hora hi havíem de parlar". En aquest sentit, s'ha mostrat "orgullós" del pacte subscrit amb els cupaires perquè "permet un acord d'estabilitat que no hi ha hagut la legislatura passada". I ha convidat Junts a pujar al carro. "És un acord al qual s'hi pot sumar Junts". 

Sobre el rol que ha d'exercir el Consell per la República, amb Carles Puigdemont al capdavant, l'expresident del Parlament ha subratllat la necessitat que "el pròxim president de la Generalitat, Pere Aragonès, sigui qui prendrà les decisions executives i liderarà políticament Catalunya. I això és compatible amb la rellevància internacional de Puigdemont". Una afirmació que va en la línia del que ja va exposar Aragonès durant el segon debat d'investidura, quan va advertir que no acceptarà substitucions ni tuteles. 

Intel·ligència política

Avui, que fa 200 dies de la inhabilitació de Quim Torra, que va acabar desencadenant el divorci entre ERC i Junts, Torrent ha defensat que durant la seva etapa a la presidència va prioritzar que les decisions es prenguessin calibrant "si el pas que es feia era per anar endavant o no". Un criteri que ha definit com a "intel·ligència política". En aquest sentit, ha recordat que el seu paper com a president li ha costat una querella, conseqüència d'haver volgut "mantenir la llibertat d'expressió". 

A la imatge principal, Torrent amb Aragonès i la cúpula d'ERC. / S. Alcàzar