Ja hi ha candidat a la investidura, Carles Puigdemont, però no hi ha data. Així ho anunciat aquest dilluns al matí el flamant nou president del Parlament, Roger Torrent, que entre dijous i divendres de la setmana passada va reunir-se amb els representants de tots els grups parlamentaris. Finalment el que ha reunit més consens ha estat el presidenciable de Junts per Catalunya, amb la incògnita encara oberta sobre quin format tindrà la investidura. Ha dit que té "absoluta legitimitat" per ser candidat.

De fet, el mateix Torrent ha enviat una carta a Mariano Rajoy per a reunir-s'hi i "explorar tots les vies possibles" per solucionar la situació dels diputats electes que no hi poden ser, començant per Puigdemont.

Recordant el seu discurs en el ple de constitució del Parlament, Torrent ha emmarcat la carta a Rajoy en les apel·lacions al diàleg i a situar la política al centre de tot. Vol asseure’s amb el president espanyol per “analitzar la situació anòmala que viu el Parlament”. De la mateixa manera, el president de la Cambra també ha avançat que es reunirà amb els tres diputats presos de forma preventiva —Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez— i amb els cinc que es troben a Brussel·les, “tan aviat com sigui possible”.

“Parlaré amb tothom i mediaré amb qui calgui”, ha promès Torrent, que ha deixat en suspens la data del debat d’investidura per aquests intents de diàleg. “Exerciré les meves responsabilitats, sent conscient que la meva obligació és defensar la institució d’ingerències i escenari de paralització”, ha afegit el president de la Cambra.

En aquest sentit, ha explicat que ha proposat Carles Puigdemont per a la investidura perquè és l'únic candidat proposat i el que pot reunir els vots per formar Govern, però al mateix temps sent conscient de la seva “situació personal i judicial” i de “l’advertiment que pesa sobre ell”. Malgrat això, ha defensat que té la “absoluta legitimitat” per ser el candidat a la presidència de la Generalitat.

“El meu deure és fer tot el que sigui a les meves mans perquè tots els diputats es puguin expressar”, ha sostingut. “És una qüestió política, i com vaig dir en el meu discurs, la política ha de ser al centre de tot”.