El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat a Euskadi el vespre d'aquest dimarts que obri "un segon front davant l'Estat en la lluita pels drets i les llibertats fonamentals". La petició de Torrent s'ha produït en una conferència a Vitòria-Gasteiz organitzada per la plataforma a favor de l'autodeterminació 'Gure Esku', on també ha intervingut l'exlehendakari Juan José Ibarretxe. Torrent ha acudit a la conferència hores després de reunir-se hores abans amb l'actual lehendakari Iñigo Urkullu.

Pel que fa l'estratègia política, Torrent ha proposat d'activar "tots els mecanismes de pressió que siguin necessaris" perquè al Govern espanyol "li surti més a compte" negociar la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya que impedir-ho, i ha advertit que la governabilitat de l'Estat serà "impossible", si no s'aconsegueix una solució "democràtica" per al conflicte de Catalunya.

El president del Parlament ha assegurat que és necessari dissenyar una estratègia política que permeti "passar del referèndum que avui sembla impossible, a un referèndum que sigui inevitable." Per aconseguir-ho, ha proposat d'emprendre un procés d'"acumulació de majories" a favor de la autodeterminació, a fi de "fer insostenible el bloqueig per part de l'Estat".

"Hem d'activar tots els mecanismes de pressió necessaris perquè al Govern li surti més a compte negociar el referèndum que impedir-ho", ha advertit. Segons el seu parer, això passa per demostrar una "enorme capacitat de mobilització popular", així com per la consecució de majories electorals clares, "complicitats internacionals rellevants", i suports de les forces progressistes de la resta de l'Estat. A més, considera que cal "fer evident" que la governabilitat de l'Estat "serà impossible, llevat que s'afronti una resolució democràtica al conflicte entre Catalunya i l'Estat".

Per la seva part, Juan José Ibarretxe s'ha preguntat si des d'Euskadi s'està fent prou per Catalunya, i espera que la justícia Europea esmeni la plana de justícia "venjativa" espanyola.

Fiscalia

En la seva intervenció, Torrent també ha criticat el paper de la Fiscalia en el judici per presumpta rebel·lió que se segueix al Tribunal Suprem contra alguns dels principals impulsors del procés independentista de Catalunya. Torrent s'ha referit, en concret, a les afirmacions del Ministeri Públic respecte que el succeït a Catalunya a la tardor de 2017, quan es va celebrar el referèndum, va ser "un cop d'Estat".

"La mateixa Fiscalia que justifica la violència policial i que demana 25 anys de presó a Oriol Junqueras per haver organitzat un referèndum, té el desvergonyiment d'afirmar que posar les urnes perquè la gent voti és un cop d'estat", ha denunciat. Torrent ha subratllat que "l'únic cop d'estat que es va produir a Catalunya va ser la violència de la Policia contra ciutadans pacífics que volien votar" en el referèndum de l'1-O.