Encara que Quim Torra i Pedro Sánchez s'han intercanviat un parell de whatsaps aquest estiu, amb la represa del curs polític, s'ha fet evident que la distància entre els dos presidents manté dimensions estratosfèriques. Ni el diàleg ni els whatsapps han servit per acostar posicions. Ni tan sols han aconseguit situar els dos polítics en la mateixa pantalla, segons es podria desprendre de les declaracions que han protagonitzat aquest dilluns. El president de la Generalitat defensa la vigència de l'1-O i la seva voluntat d'arribar "fins al final", mentre el cap de l'executiu espanyol ofereix un referèndum "sobre l'autogovern". Dos discursos en dues dimensions paral·leles.

Malgrat tot, Torra insistirà a sistematitzar aquest dimarts la seva proposta, el seu pla. Ho farà des del Teatre Nacional de Catatalunya i amb la solemnitat que els responsables polítics catalans han volgut atorgar els darrers anys a aquestes intervencions en aparicions que superen l'abast dels faristols oficials.

Ja no es parla de full de ruta, perquè vist el resultat la paraula ha quedat expulsada de la nomenclatura independentista, però, tampoc es parlarà de terminis. L'objectiu del president és replicar a les veus que li retreuen que el seu Govern no té un objectiu clar però evitar que el calendari es converteixi en un parany. Aquest dilluns, Torra ha desgranat públicament algunes de les propostes que exposarà, moltes de les quals havia anat dosificant en les nombroses aparicions estivals que ha protagonitzat durant el mes d'agost. 

El president insistirà que l'1-O es manté vigent i que no té marxa enrere, però també en la idea de no acceptar una sentència condemnatòria contra els presos polítics, davant la qual reclamarà una resposta del Parlament. "Arribaré fins al final, el meu únic límit és el Parlament de Catalunya, l´únic al qual dec lleialtat", assegurava aquest dilluns en declaracions a TV3. Igualment, reclamarà una resposta de la societat catalana perquè “estan en joc els nostres drets civils, els nostres drets com a nació i el dret a l’autodeterminació”.

El discurs de Torra tindrà també com a destinatari el govern espanyol. El president adverteix que si Sánchez vol realment una nova era de relacions entre els Catalunya i Espanya han de ser capaços de parlar "amb tots els riscos i totes les conseqüència". I aquesta serà la seva exigencia.

No obstant, la rèplica al discurs del president la va avançar també aquest dilluns el mateix Sánchez, sense necessitat d'escoltar la seva proposta. A la mateixa hora que Torra intervenia a TV3, Sánchez deixava clar en una entrevista a la SER que els riscos que està disposat a assumir són molt limitats. La seva proposta és aconseguir pactar un referèndum, però no sobre l'autodeterminació, sinó sobre l'autogovern. "Quan parlem d'autogovern, parlem d'un nou Estatut", ha aclarit tot seguit per si algú havia perdut el matís. De fet, Sánchez no ha dubtat a insistir de nou que en cas que calgui tornarà a aplicar el 155.

La proposta del president espanyol ha rebut la rèplica tant de JxCat com d'ERC. Mentre la consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha deixat clar que es tracta d'una "pantalla passada fa molts anys en un referèndum que no es va respectar", la republicana Marta Vilalta reclamava coratge a Sánchez i assegurava que no s'han fet les mobilitzacions dels darrers anys "per més autogovern o un nou Estatut". "El que reclama la població és portar a votació la qüestió de fons, el dret a l'autodeterminació, que Catalunya esdevingui un país independent, és sobre aquesta qüestió que reclamam una solució", advertia Vilalta.

Aquest dimarts, a partir de les set del vespre, Torra tindrà oportunitat de dibuixar els eixos de la seva proposta i les línies vermelles que no està disposat a acceptar. Serà l'inici formal del curs que es prepara per a un llarg rosari d'aniversaris que esperen resposta.